Акценти
Начало / На фокус / Много деца, ученици и граждани почетоха народните будители (снимки)

Много деца, ученици и граждани почетоха народните будители (снимки)

Пред паметника на Иван Вазов в Плевен днес се стекоха много деца, ученици и граждани, за да почетат всички онези, които са отдали дух и сила, за да запазят българската народност и българското слово. Млади гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон” застанаха в почетен караул пред паметника на Патриарха на българската литература. На чело на множеството бяха младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”.

Тържеството по повод Деня на народните будители започна под звуците на патриотични песни, изпълнени от Ученическия гвардейски оркестър към СУ „Иван Вазов” и Общинския духов оркестър. След което плевенски свещеници отслужиха молебен. Прозвучаха изпълнения на хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.

С поздрав по повод празника се обърна кметът Георг Спартански. „Българският народ има два уникални празника на духа – единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на славянската писменост и култура, и другият е днешният – 1 ноември, Денят на народните будители”, отбеляза в началото на словото си Спартански. Той припомни историческата необходимост да имаме един ден в годината, в който „да славим и да благодарим на всички тези, които направиха през вековете така, че да го има  българския род и да я има българската държава”. „Едни със силата на словото, други със силата на камата и револвера. Защото човек трябва да е грамотен, трябва да бъде осъзнат и когато свободата на българското племе е  застрашена, трябва да бъде готов да защитава свободата с камата и револвера”, подчерта Спартански. Той изтъкна, че в днешното стресово време, в което изчезват държави, разпадат се общества е много важно да знаем нашия корен и че българите сме жилав народ, който има национално достойнство и никой не е по-голям от желанието и стремежа на поколения българи да живеят свободно, независимо, равни с другите народи. „Затова днес е ден, в който трябва да кажем високо и силно „благодаря” на нашите учители, на нашите просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да го има българския род, да я има българската държава”, завърши словото си Георг Спартански и пожела на всички да намират смисъла да живеят и да работят в България, давайки скромния си дан да я има тази държава.

Приветствие от името на областния управител на Плевен поднесе д-р Красимир Трифонов, зам.-областен управител. „Днес ние всички празнуваме будния български дух – непокорен, търсещ, свободолюбив, отбелязвайки Деня на народните будители, който е празник на българската национална идентичност и българското самосъзнание”, се казваше в поздравителния адрес.

Десетки граждани, ученици, представители на институции, дейци на културата и просветата, политици, общественици положиха цветя пред паметника на Иван Вазов и горди изслушаха химна на РБългария.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...