Акценти
Начало / Образование / Георг Спартански: Не е фикс идея на кмета да се закриват училища

Георг Спартански: Не е фикс идея на кмета да се закриват училища

Не е фикс идея на кмета да се закриват училища, а е необходимост, породена от демографски и финансови съображения. Това коментира кметът Георг Спартански по повод реакцията на кмета на Беглеж и училищното ръководство за предстоящото обсъждане в Общинския съвет за закриване на местното училище. Причината за това предложение е недостигът на деца за запълване капацитета на училището и налагащото се дофинансиране от общинския бюджет.

„Има два варианта – единият е всяка година да се отделят  десетки хиляди левове, за да съществува училището и то със смесени паралелки, и с всичките въпросителни по отношение на качеството на обучението. Втория вариант е с дарения от МОН училищен автобус да се возят децата до средищното училище в село Бохот,  което е само на няколко километра, обясни Спартански.

Той заяви, че ако бъдат намерени деца за допълване на броя на учениците в паралелките,  училището в Беглеж няма да бъде закрито. Но изрази силно съмнение, че това може да се случи.

В Беглеж предприемат мерки да спасят ОУ „Васил Левски“ от закриване

„Партийният популизъм по никакъв начин няма да помогне за решаване на проблема с недостига на деца за училището в Беглеж. Разбирам всички аргументи, но не приемам тези, че младите хора ще напуснат селото, ако няма къде да учат децата им. Напротив, тези деца ще продължат да учат, но ще бъдат извозвани с автобус до училището в Бохот”, заяви още плевенският кмет и призова да спрат политическите спекулации с проблема, „защото всичко ще бъде за сметка на образованието на децата и за сметка на общинския бюджет”.

Ако училището в Беглеж бъде закрито с финален акт на министъра, това най-рано ще се случи от 15 септември 2018 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...