Начало / Образование / В Беглеж предприемат мерки да спасят ОУ „Васил Левски“ от закриване

В Беглеж предприемат мерки да спасят ОУ „Васил Левски“ от закриване

Предложение на кмета на Община Плевен – Георг Спартански, относно закриване на Основно училище „Васил Левски” в плевенското село Беглеж, ще бъде разгледано на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет на 26 октомври. Ако бъде одобрено и в последствие министърът на образованието и науката разпореди закриване, решението ще влезе в сила от следващата учебна година – 2018-2019, а учениците от с.Беглеж ще бъдат насочени да продължат образованието си в ОУ „Антон Страшимиров“ с.Бохот, община Плевен.

 

„Потресени сме, защото преди година чествахме 180 г. просветно дело. Училището ни е отворило врати през 1836 г. Подобно решение е сериозен удар по селото ни – не само образователен, но и икономически. В с.Беглеж две фирми – едната за производство на алуминиеви отливки, другата за метални детайли /за износ в Германия/ дават работа на 50 души, повечето от селото. Като закрият училището част от тези хора ще си тръгнат“, заяви кметът на с.Беглеж – Георги Данов. Той, ръководството на  ОУ „Васил Левски“ и местните жителите предприемат мерки да спасят школото.

„Ще вземем становища от Обществения съвет при кметство с.Беглеж и Обществения съвет към ОУ „Васил Левски“ с.Беглеж. Също така ще инициираме подписка сред жителите на селото. Част от общинските съветници ни подкрепят. Наясно сме, че обучаващите се в училището са под изискуемия минимума – 68 деца. В момента на обучение са 45 – 37 ученици и 8 деца в подготвителна полудневна група. Има вероятност да избегнем закриването му, ако до 2-3 месеца успеем да съберем още поне 23 деца. Вярваме, че ще привлечем нужния ни брой ученици от съседните села. Основният проблем е, че нямаме време да реагираме адекватно, защото директорката на училището е уведомена вчера. На 23 октомври /понеделник/ от 17:00 часа, предложението ще обсъжда Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ към Общински съвет /ОбС/ – Плевен. На 26 октомври /четвъртък/ е сесията на ОбС, когато ще се разглежда въпросът като точка 13 от дневния ред на заседанието“, коментира Георги Данов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...