Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Референдумът е началото на края на ГЕРБ

Румен Петков: Референдумът е началото на края на ГЕРБ

„Резултатите от референдума са тежко поражение за управляващите от ГЕРБ, които много активно облъчваха обществото. Това е началото на края на ГЕРБ, които апелираха хората да гласуват против собствените си интереси”, тази своя позиция заяви народният представител от Коалиция за България Румен Петков пред журналисти в Плевен.

Според депутата, трябва да се отчете факта, че вотът в Белене, Никопол, Левски, Пордим не е само вот на хора, които са заинтересовани от реализацията на проекта, той е на хора, които са информирани и са направили своя съзнателен избор. В тези общини, плюс Плевен, има в пъти увеличение на участието в референдума в сравнение с набирането на подписите в подписката. Като пример Петков даде община Левски, в която вчера са отчетени 7,5 пъти повече гласове, отколкото са събраните подписи за предизвикване на референдума. „В област Плевен имаме над 26% отрицателен вот, който не може да не ни накара да се замислим”, каза още народният представител.

Той изрази мнение, че резултатите от референдума са сериозен знак за всички политически партии, които трябва да направят задълбочен анализ, включително и БСП. Резултатът не е добър както за обществото, така и за партиите от гледна точка на ниската активност. „Ние трябва да имаме анализ колко наши членове и симпатизанти сме мотивирали да излязат и да гласуват и да знаем Коалиция за България какъв потенциал мобилизира. Трябва да знаем с каква база тръгваме и да можем на базата на сериозен неемоционален анализ да оценим днешния си потенциал  и да оценим усилията си от референдума. Не бих казал, че това е най-големия ни успех”, каза още Петков.

Той съобщи и че подготвя актуален въпрос към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов как се охранява площадката в Белене. Депутатът припомни, че там по времето на министър Петканов беше въведено охраняването на стратегическите обекти /в това число Козлодуй и Белене/ да се извършва от полицията. „Охраната на Белене, обаче, беше снета, проведе се процедура по избор на охранителна компания и затова аз готвя актуален въпрос. Защото считам, че първо процедурата беше опорочена и второ – че охраната на площадката не е такава, каквато трябва да бъде”, поясни Румен Петков.

По думите на червения депутат, предвид предстоящите през юли парламентарни избори и на база анализа на резултатите от референдума, левицата трябва да концентрира вниманието и усилията си в една разяснителна кампания въобще по политиките си. От първостепенна национална значимост това е енергийната политика, развитието на мрежата на здравеопазването, образователната система, заетостта. „Имаме нужда от широка разяснителна кампания кой какви ангажименти е поемал във времето, кой какво е направил за Плевен и региона и кой какво ще направи”, допълни Петков.

Кметът на община Белене Петър Дулев заяви, че е удовлетворен от високата активност на беленчани на референдума, както и от събраните 92.95% отговори „да”. Но беше категоричен, че оттук нататък пред ръководството на община Белене и Общинския съвет предстоят още задачи. Те ще мислят какви инициативи и идеи могат отново да предложат за обсъждане за по-нанатъшно действие по промяната на решението както на правителството, така и на Народното събрание за спиране строежа на атомната централа.

Председателят на областното ръководство на БСП Плевен Васил Антонов сподели пред журналистите, че са имали по-големи очаквания от референдума, който обаче по своята същност се е превърнал в последна репетиция за предстоящите през юли парламентарни избори. Антонов изтъкна редица пречки за по-активно гласуване, само една от които според него е редукцията и окрупняването на избирателни секции. Той изрази и мнение, че е много вероятно след връщането на въпроса за строежа на АЕЦ Белене мнозинството в Народното събрание да гласува с „не”. „Въпреки това, аз съм убеден, че през месец юли съотношението на силите ще бъде различно и ще доминират сили, които искат да свържат развитието на региона с ядрената енергетика”, каза още Васил Антонов.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...