Акценти
Начало / Общество / Българската армия днес празнува

Българската армия днес празнува

На 6 май, когато почитаме Свети Георги Победоносец, честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ по подобие на руския „Свети Георги“, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на Свети Георги Победоносец, а от 1916 г. поради преминаване от Юлианския към Грегорианския календар, Българската православна църква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май.

Цар Фердинанд е този, който допринася за по-голямата пищност и значение на честването на празника.

Празникът се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия. В края тържеството приключва с кратък военен парад.

Установената традиция на Гергьовденските паради е отменена от Отечественофронтовската власт. След 1989 г. традицията на честването на празника е възстановена, но на различни дати. През 1993 г. с постановление на Министерски съвет  отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...