Начало / Култура / Ярки солисти идват в Плевен за представлението на „Тоска” (видео)

Ярки солисти идват в Плевен за представлението на „Тоска” (видео)

На 4 октомври с оперния спектакъл „Тоска” ще бъде открито юбилейното 30-то издание на Международния музикален фестивал – Лауреатски дни „Катя Попова”. Спектакълът е посветен на 75 години от рождението на оперната прима Гена Димитрова.

За представлението на „Тоска” в Плевен се събират ярки солисти от световните сцени. В ролята на Тоска ще видим българката Йорданка Дерилова, която от години работи в Германия. Дерилава е завършила Музикалната академия в София и е специализирала пеене в Академията на Борис Христов в Рим. Носителка е на редица престижни награди, последната от които печели тази година в Чехия. Там печели престижната театрална награда „Thalia” и е избрана за най-добра певица  на годината за изключителното й представяне в ролята на Рената в операта „Огненият ангел” от Сергей прокопиев в Националния театър Острава.

В ролята на Каварадоси ще ще се изяви лауреатът на престижни конкурси, тенорът от Италия Дарио ди Виетри – солист на прочути сцени, включително Арена ди Верона. Той притежава магнетичен глас, а присъствието на сцената му е впечатляващо и заради ръста му –  висок  е 196 см. Дарио ди Виетри е завършил Милан­ската Консерватория в класа на Виторио Теранова.  Посещавал е майсторски класове на Катя Рикарели, Жом Арагал, Лучано Павароти и Бруна Балйони.

Плевенската филхармония ще дирижира маестро Найден Тодоров, определян като един от най-талантливите български музиканти от младата генерация, с ярки интерпретации. Носител е на наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г.

Оперният спектакъл „Тоска” ще бъде представен от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”. Билети се продават на касата на Плевенска филхармония в читалище „Съгласие”.

Лауреатските дни „Катя Попова“ ще се проведат от 4 до 9 октомври.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...