Начало / Образование / По нов учебен план ще учат децата от първи и пети клас

По нов учебен план ще учат децата от първи и пети клас

Учебната 2016-2017 година ще стартира с нови наредби, нов учебен план и нови програми за учениците в 1-ви и 5-ти клас, промени в оценяването на учениците и в графика на учебното време.

По нов учебен план ще учат децата от първи и пети клас. За учебните предмети само в тези класове, в които ще  има годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора. В първи и пети клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в пети клас, информират от Министерство на образованието и науката.

Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците в първи и пети през 2016-2017 г., гласи, че за първокласниците оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка. За пети клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет. Така например, ако предметът се изучава два часа седмично, ученикът не може да има по-малко от две текущи оценки по този предмет през срока. Няма промяна в оценяването за втори и трети клас. В четвърти  клас вече ще има оценки с количествен и качествен показател, всички ще бъдат допуснати в следващия клас, децата няма да повтарят.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...