Акценти
Начало / Култура / Традицията срещна бъдещето за поредна година в Ясен

Традицията срещна бъдещето за поредна година в Ясен

За шести пореден път в село Ясен се проведе фестивалът „Традицията среща бъдещето”. Създаден по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България”, направление „Фестивали” и подкрепен от Фондация „Америка за България”, той стана традиционен празник на селото.

В двата фестивални дни, винаги в първата събота и неделя на месец юни, площадът се огласи от песни и танци на самодейни читалищни колективи от региона. На откритата сцена пред читалището, построена специално за фестивала от първото му издание, си дадоха среща автентичен и обработен фолклор – народни български и ромски песни, танци и обичаи, съвременна и класическа музика  – изпълнения на гайда, гъдулка, акордеон и цигулка. Богата съпътстваща програма обогатява визията на фестивала – кулинарна изложба на традиционни храни, етнографска изложба, създадена с експонати от жителите на селото и подарени на читалището, базар на традиционни български занаятчийски изделия – дърворезба, грънчарство, накити от естествени материали.

фестивал Ясен 2

Фото изложба „Ясен в миналото и сега”, подредена на открито, събира спомени от архивите на хората от селото. За пръв път тази година бе подредена пътуващата изложба „Пазители на традициите”, създадена от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която представя снимки на носии от различни региони на България, разказват от НЧ “Просвета – 1923”.

Лошото време не позволи да се проведе на открито Кинофестивалът, в който се прожектират филми на кинолюбители от киноклубове от цяла България.

Тази година бе представена историческа възстановка с членове на регионални клубове на Национално движение „Традиция” от Плевен, София, Троян-Априлци, Тетевен, Сопот. Те възпроизведоха събития от Руско-турската освободителна война, когато на територията на настоящето село се е намирал руски военен лазарет, посетен от великия руски хирург Пирогов.

фестивал Ясен 1

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...