Начало / Общество / Нивата на реките ще започнат да се понижават

Нивата на реките ще започнат да се понижават

Речните нива предимно ще се понижават, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес след обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Количества за страната ще са около 5 л/кв.м. Във вторник на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества са между 5 и 10 л/кв.м. В сряда, през по-голямата част от деня ще се задържи без валежи, по привечер и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще започнат нови валежи.

През денонощието от 8 ч. на 28 май до 8 ч. на 29 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 110 см до + 18 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес нивата на реките в басейна ще продължат плавно да се понижават. В сутрешните часове на 31 май, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в средното течение на р. Искър и горните течения на реките Вит, Осъм и Янтра. На 1 юни нивата в басейна ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 30 и 31 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...