Акценти
Начало / Икономика / Трудовите инспектори започват проверки на саниращите фирми

Трудовите инспектори започват проверки на саниращите фирми

Засилени проверки в сектор „Строителство” започват от Инспекция по труда в Плевен. Под специално внимание ще са фирмите, които извършват саниране на блокове по националната програма.

През летния сезон започват и периодичните проверки в селското стопанство, като на фокус ще са трудовите договори. Практиката ни досега показва, че много често се наемат работници без договори, коментира  Борис Петков, директор на Инспекция по труда – Плевен.  Работодателите имат възможност да сключват еднодневни трудови договори за ръчно засаждане, окопаване и прибиране на зеленчуци, плодове, лавандула. От началото на годината в област Плевен са сключени 700 такива договори.

За работодатели, които са наели работници без трудов договор, санкцията е от 1 500 до 15 000 лв. за всяко установено нарушение.

От началото на годината от Инспекция по труда в Плевен са извършили 609 проверки за спазване на трудовото законодателство и безопасните условия на труд. Констатирани са над 2 400 нарушения, като средно една проверка е завършвала с 4 констатирани нарушения. Броят на съставените актове е 74. За периода са издадени 61 наказателни постановления за 27 150 лв.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...