Начало / Култура / Плевенчани препълниха Панорамата в нощта на музеите (видео, снимки)

Плевенчани препълниха Панорамата в нощта на музеите (видео, снимки)

Мнозина плевенчани се стекоха вчера пред Панорама „Плевенска епопея“ за отбелязване на Европейската нощ на музеите. Посетителите имаха възможност да наблюдават концерт на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” и клавирен рецитал на проф. Атанас Куртев, който изпълни произведения на Шопен.

Голям интерес сред посетителите предизвика представянето на оръжие на воюващите сили в Руско-турската война 1877-1878 г. с участието на Регионален клуб „Традиция” – Плевен. Малки и големи усетиха тежките пушки в ръцете си, а мнозина си направиха снимка за спомен с тях.

През цялото време посетителите можеха да разгледат изложбата „Реликви на християнския култ”, предоставена от секретния фонд на Националния исторически музей в София. В нея бяха изложени две таксидиодски кутии. Едната, от 1812 г., изработена от сребро, позлата и кадифе, носена от пътуващите монаси през Възраждането за осъществяване на важни религиозни, просветителски и икономически функции — събиране на дарения, популяризиране на символи и ценни реликви на христовата вяра — кръст, икони на Божията майка, Иисус Христос, почитани светци, свещени останки на канонизирани радетели и мъченици на вярата. Другата таксидиодска кутия – от 1803 г., бе изработена от сребро, позлата, цветни камъни и дърво.

златно съкровище

Посетителите разгледаха и мощехранителница от 1820 г., изработена от сребро, позлата, филигран и камъни. Надпис на нея гласи: „Настоящата мощехранителница е на светия отец наш Дионисий Константинополски и с доброволната помощ на господин Кирил и игумен в 1820 манастир Косиница“. Златар на мощехранителницата е Димитър Зограф.

Най-много плевенчани очакваха мултимедийната презентация „Плевенската епопея 1877 г. в звук и светлина”. Пространството пред Панорамата бе изпълнено от хора, които след това се стекоха вътре да разгледат изложбените зали.

Следваща Предишна
нощ в Панорамата 1
нощ в Панорамата 2
нощ в Панорамата 3

нощ в Панорамата 4
нощ в Панорамата 5
нощ в Панорамата

нощ в Панорамата 6
нощ в Панорамата 7
нощ в Панорамата 8
Следваща Предишна

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...