Акценти
Начало / На фокус / С водосвет и шествие започна празничният ден на Плевен (снимки,видео)

С водосвет и шествие започна празничният ден на Плевен (снимки,видео)

Кулминацията на едноседмичната програма по повод Празника на Плевен днес започна с водосвет на площад „Стефан Стамболов”  пред най-стария храм в града и пред красивата сграда на ДТ „Иван Радоев”. Той беше отслужен пред иконата на светеца закрилник на Плевен – Свети Георги, от местни свещеници, които благословиха Плевен и неговите граждани, пожелаха им здраве и просперитет на града.

Официални гости за празника са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители от Плевенски регион, гостуващите по случая делегации от побратимените ни градове Плоцк (Полша), Битоля и Кавадарци (Македония) и Ростов на Дон (Русия). Те бяха посрещнати от кмета Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и областният управител Ралица Добрева.

Церемонията продължи с изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“ и вълнуващо шествие под мотото „Те прославиха Плевен”. То се прави за първи път в Плевен. Ученици носеха големи портрети на известни плевенски граждани  – от първите просветители до днешните герои на духа.

Начело на шествието беше иконата на Св. Георги и под звуците на Общинския духов оркестър премина през цялата централна пешеходна зона и стигна до площад „Възраждане” пред Мавзолея. Десетки граждани посрещнаха шествието с одобрителни възгласи „Браво” и ръкопляскания.

В момента на площад „Възраждане” се провежда празничният концерт „Песните на България” с участието на Общински хор „Гена Димитрова” и Общински духов оркестър.

Следваща Предишна
043празник на плевен
012прозник на плевен
014

031
051плевен шествие
044празник на плевен

050духов оркестърt
046плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...