Начало / Култура / Изложба-провокация показва пред плевенска публика тази вечер Краси Тодоров

Изложба-провокация показва пред плевенска публика тази вечер Краси Тодоров

За пореден път Арт център Плевен среща плевенската публика с нетрадиционното изкуство. Този път предизвикателството идва от художника-изследовател Краси Тодоров, който е превзел изложбеното пространство със своите картини – кодове на безвремието. Той така е избрал да нарече изложбата си „Кодове от безвремието-информационно поле” и чрез нея да каже на публиката своето виждане за нашия свят, за времето, в което живеем.

Синтез на всичко това е композицията „Пътят на Траян – Рим на Балканите“, която заема централно място в изложбата. Създаването й е дало идея на автора как с технологии да се покаже историята на цивилизацията в картини.  Паното, в което е запечатана авторска виртуална възстановка на базиликата от Гиген, е част от творческия проект „Залезът на цивилизациите?“, стартиран от Краси Тодоров през 1997 г.  Впечатляващото при паното не е само неговият размер – 4 на 2.5 метра, а и това, че е реализирано в уникална копринена ръчна технология (Евро Сю). Всъщност творбата е създадена на принципа на везането с коприна – древна технология от Азия. Изработена е за два месеца в Корея по проект на Краси Тодоров.

IMG_2844картината

Останалите творби – кодове, множествен фокус на различни философски идеи,  сами по себе си са иновации в използването на съвременната компютърна периферия за целите на изкуството.

Освен композициите, които завладяват чисто мисловно и философски, Краси Тодоров е включил в изложбата и творби, създадени по негова авторска технология за  трансформация на обемни форми. Това са многослойни пластики, изработени от стотици хартиени пластове. Посетителите ще могат да видят Zn Art многослойна реконструкция на Лъва на Андрей Николов, създадена от петнайсет ученика, избрани от Департамента на образованието на Москва да участват в майсторския клас на Краси Тодоров „Парадигма на съвременното пространство и пространствено мислене“, който се проведе в София в края на миналата година. Самият Краси Тодоров е отдаден на идеята всяко училище по света да има собствена галерия с авторски творби на учениците, създадени от самите тях и съчетали в себе си класическо и съвременно познание. Някой трябва да преведе младите през познанието, което имат, казва авторът и смята, че неговата технология може да направи това много успешно.

IMG_2843лъв

За изложбата си Краси Тодоров казва, че е провокация към мисленето на хората. За да стимулира тази мисловна провокация, към всяка от творбите в изложбата има обяснителна бележка.

Изложбата ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Арт център Плевен и ще остане отворена за посещение  до 30 септември 2015 г. За откриването авторът е подготвил още една провокация за първите посетители.

IMG_2836краси тодоров

IMG_2826картини

Фрагмент от паното „Пътят на Траян - Рим на Балканите“
Фрагмент от паното „Пътят на Траян – Рим на Балканите“

IMG_2829изложба

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...