Акценти
Начало / Общество / Панихида в памет на загиналите в Третия щурм за Плевен отслужиха в Панорамата

Панихида в памет на загиналите в Третия щурм за Плевен отслужиха в Панорамата

Традиционната панихида по повод 138 години от Третия щурм за Плевен  се проведе днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. В нея се включиха областният управител на Плевен Ралица Добрева и кметът на Общината проф. д-р Димитър Стойков.  Панихидата протече под звуците на духова музика и участието на плевенските военни от трите формирования в града.
Сред официалните гости бяха зам.-областният управител Красимир Иванов, зам.-кметът на Плевен Дамянка Владимирова, секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев и директорът на отдел „Култура и образование” в Община Плевен Йонита Иванова.
„Стоим на свещена земя. Тук на 11 септември 1877 година се сражават и жертват живота си 13 000 достойни войни от Русия, Украйна, Беларус, Армения, Молдова, Прибалтика и Кавказкия регион. В този ден отдаваме почит на загиналите бойци от румънската армия”, припомни Мария Монова от Панорамата.
По време на 5-месечната Плевенска епопея общо около 31 000 руски войни са убити, ранени или изчезнали. Съдбата им споделят 4 500 румънски смели бойци.
В знак на признателност и преклонение пред героичния им подвиг цветя и венци поднесоха областният управител, кметът на Плевен, както и представители на институции и граждани. Всички сведоха глави в едноминутно мълчание.

Следваща Предишна
панахида 11 септември
панахида 11 септември
панахида 11 септември

панахида 11 септември
проф. Димитър Стойков и Ралица Добрева
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...