Начало / Култура / 70 творби намериха място в първата изложба в обновения дом на художниците (снимки)

70 творби намериха място в първата изложба в обновения дом на художниците (снимки)

Първа изложба бе открита тази вечер в обновената Къща на художниците в Плевен. Над 35 представители на групата на плевенските художници подредиха 70 свои рисунки и малки пластики. Това е първата изложба, която се открива в новия дом на художниците и по решение на самите творци, са представени по две творби от всеки автор, обясни Иван Велчев – Йово, член на ръководството на представителството на СБХ в Плевен.

Изложбата е част от програмата на Община Плевен за празника на града и за откриването лично се присъедини кметът на Плевен Георг Спартански. „Обикновено каквото обещая, се стремя да го изпълня“, каза в своето приветствие градоначалникът. Той изказа своята радост, че това обещание е изпълнено в толкова кратки срокове и допълни, че сега вече справедливостта е възтържествувала. Спартански подчерта, че след като е отнета от художниците галерията на улица „Иван Вазов“ 5, той е предупредил тогавашното ръководство, че ще се прочуем като град, който закрива галерии. „Навсякъде откриват галерии, а ние сме единствените, които закриват. Така че това го дължахме на художниците“, каза още кметът.

Пред препълнените с любители на изкуството зали Иван Велчев припомни, че мястото е Къща на художниците от 32 години. Той се върна в годините преди 1984 година, когато в Къщата са се помещавали ателиетата на редица плевенски художници. След 1984 г. Къщата е освободена и дълго време остава без статут. След години се оформя като къща-музей на проф. Греди Асса и в залите заемат място неговите творби. По-късно започват да се организират камерни изложби, детски школи и редица други мероприятия, сред които литературни четения и срещи.

„Безкрайно сме благодарни на ръководството в лицето на г-н Георг Спартански и Съвета по култура, че успяхме в такъв кратък срок да сложим началото на тази галерия в Къщата на художниците, която ще бъде филиал на Арт център – Плевен. Тя ще запълни винаги недостигащото място за изложбите на плевенските творци. Нямам никакви съмнения, че оттук нататък традицията ще бъде пазена по-сериозно, т.е. дай, Боже, след 20 години пак да се срещнем и тук пак да бъде изложбена зала“, каза още Велчев. Имаме намерение да го приведем в такъв вид, че да бъде популярно и желано място за всички, завърши той.

Следваща Предишна
изложба плевенски художници 2
изложба плевенски художници 7
изложба плевенски художници 6

изложба плевенски художници 5
изложба плевенски художници 1
изложба плевенски художници 4

изложба плевенски художници 3
066къща на художниците-изложба
062къща на художниците-изложба
060къща на художниците-изложба
056къща на художниците-изложба
Следваща Предишна

Прочетете също:

Рисунка на плевенско дете реклама на изложба от международен конкурс в Германия

Рисунката  „Еднорог“ на седемгодишния Цветомир Маринов от арт школа „Колорит“ е избрана като мотив за ...