Акценти
Начало / Образование / 5275 зрелостници се явяват на поправителната матура по български език

5275 зрелостници се явяват на поправителната матура по български език

5275 зрелостници са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 29 август, информират от Министерство на образованието и науката. До 26 август  се получават служебните бележки за допускане до Държавен зрелостен изпит, който ще се проведе в 175 училища в страната и ще започне в 8.00 часа.

Изпитът по български език и литература ще се състои от три модула и зрелостниците ще получават изпитния вариант на три части. Върху първия модул те ще могат да работят 1 астрономически час, след което ще запечатват в плик листа с отговори и ще го предават на комисията. След изтичането на определеното време ще получават втория модул, върху който може да работят също 1 час. За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа.

За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са подали заявления 6983 зрелостници. Най-много от тях – 3179 младежи, са предпочели география, 2491 – биология, а 289 – английски език. Втората матура ще се проведе на 30 август  в 215 училища. За третия държавен зрелостен изпит по желание са подали заявления 9 зрелостници, а изпитите са между 31 август и 2 септември.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...