Начало / Образование / 503 се явиха днес на изпит по биология в Медицинския

503 се явиха днес на изпит по биология в Медицинския

В 8 часа днес в аулата на Медицинския университет в Плевен в присъствието на ректора на университета проф. Славчо Томов, декана на факултет „Медицина” – проф. Аспарух Аспарухов, родители и журналисти  бяха изтеглени трите въпроса за кандидатстудетнския изпит по биология за специалността „Медицина“. Изпитните билети бяха извадени от запечатана каса минути преди тегленето. Въпросите изтеглиха три кандидат-студентки, избрани на произволен принцип. Първият отворен въпрос беше „Сърдечно-съдова система. Вътрешна течна среда на организма”, другите два са: „Взаимодействие между популациите в биоценозата” и „Монохибридно кръстосване”. В залата въпросите бяха  посрещнати с одобрение, като най-голяма радост предизвика последният.

По думите на доц. Милена Атанасова, председател на Комисията за оценка на конкурсните работи по биология въпросите са ясно формулирани, кратки и очакванията са да четат хубави кандидатстудентски работи. Всеки  отговор ще се оценява поотделно, а крайната оценка ще се формира  като средноаритметично от оценките на трите въпроса, поясни доц. Атанасова. Проверките ще се извършват от 12 проверители, разделени в два състава – единият сформиран от преподаватели в университета, а другият – от учители по биология от плевенски училища. Всяка работа ще бъде проверявана от двама независими проверители. При разлика по-голяма от 0.50 в оценките им изпитната работа ще се проверява от арбитър.

Резултатите от изпита по биология се очаква да бъдат изнесени най-късно на 10 юли, тъй като на 11 юли е вторият изпит за специалност „Медицина” – този по химия.

Днес 90 квестори следят да няма преписвачи в залите. На изпита по биология се явиха 503 кандидат-студенти. От тях 169 са мъже и 334 – жени, което означава, че за едно място средно  ще се конкурират 6 кандидати. При  жените обаче конкуренцията ще малко по-голяма – за едно място ще се състезават 8, докато при мъжете конкуренцията ще е два пъти по-малка – 4 за едно място.

Прочетете също:

В Медицински университет – Плевен ще разкриват нов факултет

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) изготви проект за разкриване на ново основно звено в структурата ...