Акценти
Начало / Култура / Два филма показват в Плевен в пътуващото лятно кино

Два филма показват в Плевен в пътуващото лятно кино

Плевен и село Реселец са включени като спирки по време на тазгодишното издание на инициативата „Пътуващо лятно кино” на Националната телевизия. В Плевен прожекцията е на 17 юли от 20.30 часа на площад „Възраждане”. А зрителите ще могат да видят филмите „Пианистът” и „Джулай”.

В главните роли във филма „Пианистът” на Роман Полански зрителите ще видят Ейдриън Броуди, Емилия Фокс, Майкъл Зебровски. Лентата е адаптация на мемоарите от Втората световна война на полския пианист от еврейски произход Владислав Шпилман. Сюжетът разказва за нацистката окупация на Полша и преживяванията на Шпилман, който е пианист във Варшавското радио. Той става свидетел на създаването на еврейското гето и на депортирането на семейството си.

Премиерата на българския филм „Джулай” на сценариста и режисьор Кирил Станков пък беше преди по-малко от два месеца. Главните роли са поверени на Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. След дългогодишна раздяла, трите приятелки решават да се видят и се отправят към морския бряг, за да посрещнат Джулай морнинг. История за приятелство, за търсене на себе си и най-вече за преодоляване на вътрешни терзания и проблеми, по думите на Параскева Джукелова.

В село Реселец пътуващото кино ще акостира на 18 юли, прожекцията е със същия начален час. А зрителите ще могат да гледат филмите „Жълто куче” и „Шоково състояние”. Режисьор на първия е Мария Николова, в ролите: Стефан Щерев, Красимир Доков, Силвия Петкова, Савако Мори, Силвия Лулчева. Историята разказва за младия писател Тома, който живее в София и художничката Мисаки от Токио. Двамата се срещат при странни, фантастични обстоятелства и се влюбват.

„Шоково състояние” е продукция на на Словения-България-Сърбия-Македония-Босна и Херцеговина от 2011 год. сценарист и режисьор е Андрей Кошак, определят лентата като черна комедия, тъй като главният герой – от радост, че е получил общинско жилище, изпада в 20-годишна амнезия. След като излиза от нея, открива куп промени.

Главната цел на организаторите на „Пътуващо лятно кино” е да обедини усилия на хора и институции за възстановяване на летните кина в населените места. Във фокуса на внимание е поставена възможността за един атрактивен начин да се гледа кино и значението, което подобна инициатива може да има за културния живот на всяко отделно селище през лятото.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...