Начало / Икономика / 36 000 лева прибира месечно Общината от платеното паркиране

36 000 лева прибира месечно Общината от платеното паркиране

Център за градска мобилност

Близо три пъти са нарастнали приходите на Центъра за градска мобилност след въвеждането на SMS паркирането и принудителното преместване на неправилно пракираните автомобили, информира Иваница Бояджиева, директор на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” Плевен. Месечно приходите за Общината от синя зона вече достигат 36 000 лв., а до 1 август тази година са били между 8 и 12 000 лв., посочи тя.

От Центъра за градска мобилност отчетоха днес пред журналисти дейността си за последните два месеца след като от 1 август по плевенските улици тръгна така нареченият паяк.

За тези два месеца принудително са преместени 323 автомобила, като средно на ден паякът е вдигал по осем неправилно паркирани автомобили. За същия период са поставяни по 42 скоби дневно.

Иваница Бояджиева отчете, че средно на ден се приемат по 240 sms-а за паркиране в синята зона, като има дни в които съобщенията достигат 280. Броят на продадените талони за платено паркиране са 34 000, което прави над 700 талона дневно.

Бояджиева посочи, че имат сключени договори с 11 обекта за продажба на талони за паркиране в синята зона, като основна част от тях са в централната градска част. А на ул. Данаил Попов” работят и четири паркинг автомати. За съжаление приходите от тях са все още са много слаби, отчете Бояджиева.

Началникът на КАТ – Плевен гл. инспектор Йордан Дундаков допълни, че по разпореждане на КАТ за двата месеца са репатрирани 75 автомобила, паркирани в района на спирки, кръстовища или други забранени за това места. А от началото на годината за подобни нарушения са издадени 450 фиша. По думите на гл. инспектор Дундаков въвеждането на репатриращия автомобил до известна степен е дисциплинирал водачите и това най-много личи на ул. „Иван Вазов” в района на мол-а. Когато паякът работи, тази улица е чиста откъм неправилно паркирани автомобили, но съвсем не е така през останалото време, посочи Дундаков.

паяк

Той припомни, че глобата за спиране на спирка на обществения транспорт или на кръстовище  е 50 лв., а на друго забранено място – 20 лв. Към тази сума нарушителят плаща и 42 лв.за репатрирането.

На телефони 064 800 122 и 0875 104 795 могат да се подават сигнали за нарушения, да се получава информация къде е репатриран автомобилът или за отстраняване на блокиращо устройство.

От Центъра за градска мобилност напомниха, че синята зона е зона за самотаксуване на паркирането и затова всеки гражданин сам трябва да осигури заплащането. Вариантите са чрез sms на кратък номер 1364 или чрез купуване на карти за предплатено паркиране – 55 лв. за един месец и 480 лв. за една година.

 

Прочетете също:

Съветниците приеха отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за 2020 г.

Общински съвет – Плевен прие днес отчета за изпълнение на бюджета на Община Плевен за ...