Акценти
Начало / Икономика / В работна среща в Крайова участваха експерти от Областната администрация

В работна среща в Крайова участваха експерти от Областната администрация

среща крайова

По покана на ARIES Олтения (Румънска асоциация за електроника и софтуер – Крайова), експерти от Областна администрация Плевен посетиха град Крайова във връзка с провеждането на първа пресконференция и работна среща по проект: „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България” в Окръг Долж, Румъния, информираха от пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

В срещата са участвали също представители на Министерството на регионалното развитие – България, Министерството на регионалното развитие и публичната администрация – Румъния, малки и средни предприятия, търговска и стопанска камара – Крайова, както и представители на Окръжен съвет на Окръг Долж.

На работната среща всеки от партньорите е представил основните дейности, очакваните резултати и свършеното до момента. Проектът е един от петте стратегически проекта в румънско-българската трансграничната зона и цели да подпомогне чрез данни, анализи, планиране и пилотни проекти разработването на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014 – 2020 г.

Областна администрация Плевен, която е партньор 6 от общо 12, също представи дейностите си по проекта, включително етапа на изпълнение на Регионалната схема за пространствено развитие на Област Плевен. Презентирана е и интегрираната географска информационна система, която е процес на разработка, но може да бъде посетена на интернет адрес: http://84.43.190.202/oblast_pleven/.

Представителите на Министерството на регионалното развитие на България са подчертали, че следят много внимателно проекта, изпълняван от Областна администрация – Плевен, тъй като той е пилотен не само за нашата страна, но и за Румъния.

В рамките на срещата от страна на Окръжен съвет Долж е отправено предложение за разширяване и задълбочаване на контактите и партньорските взаимоотношения. Домакините от Крайова са заявили, че имат отлични впечатления  от съвместната си работа по проекта с представителите на Областна администрация- Плевен и могат да бъдат гарант при един  бъдещ общ проект между двата региона.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...