Акценти
Начало / Общество / Пламен Петков, кметски наместник на село Горталово: Целта ми е още тази година Горталово да има изграден каптаж за питейна вода

Пламен Петков, кметски наместник на село Горталово: Целта ми е още тази година Горталово да има изграден каптаж за питейна вода

Г-н Петков, кои ще са приоритетите през вашия трети мандат като кметски наместник?

– Основният проблем, който съм си поставил за решаване, ако е възможно още тази година, е осигуряване на питейна вода за селото през лятото. Тогава жителите на селото се увеличават почти два пъти и недостигът на вода е изключително сериозен проблем. Вода, като количество има, но липсва каптаж, чрез който да я събираме и да задоволяваме нуждите на селото в пиковите часове на потребление. По този проект действам от предишния си мандат. Необходимите планове и проекти са одобрени от Общината и са внесени за съгласуване в РИОСВ.

Сред приоритетите ми е изграждането на параклис в селото. За него също имаме одобрени планове от Общината, имаме необходимите сключени договори и разрешения, за да започне строежа. Вече сме избрали църковно настоятелство и водим разговори с дарители, които да подпомогнат финансово изграждането на параклиса. Но ще разчитаме на средства и от Общината. Основно заради това, че тази година изтича срокът на строителното разрешително и за да не го пропуснем, трябва задължително да започнем строежа. Така че ще са ни необходими около 5 000 лв. за отливане на основите.

Друго, което ще искаме от Общината, е да ни задели средства за изграждане на път, дори само от натрошен камък, до общинските парцели, които преди време бяха продадени на хора за строеж на къщи. Мисля, че сега е редно да осигурим нормален достъп до тези парцели.

Гробищният парк също има нужда от ремонт на оградата и от изграждане на чешма.

Всичко това може да бъде реализирано изключително с финансовото съдействие на Общината, тъй като ние нямаме самостоятелен бюджет.

– Реши ли Горталово проблема с наводненията?

– Мисля, че в голяма степен – да. Изградена е дига с дължина 518 м, която реши проблема с ниската част на селото, която най-често се наводняваше. Коритото на реката постоянно се чисти и всичко това със засиления контрол върху изпускането на язовирите намали до минимум риска от наводнения в селото.

Това, което трябва да решим, е с мостчетата в района на екопътеката. Защото сега и най-малкото покачване на водите ги отнася. Миналото лято се наложи 7-8 пъти да ги преместваме. Но за поддръжката на екопътеката мисля да излезем с общо становище с кемтския наместник на село Къртожабене, с което да поискаме средства от Община Плевен.

– Продължавате ли да сте оптимист, че Горталово ще стане желана дестинация за селски туризъм?

– Що се отнася до мен – оптимизмът е заложен в природата ми. Но трябва и хората да повярват в себе си и в това, че този туризъм има бъдеще. Аз вярвам, че хората ще оценят възможността да печелят от шанса, че живеят на прекрасно място, заобиколено от толкова красива природа. Засега в селото има само една къща за селски туризъм, а все по-честоидват туристи, които желаят да пренощуват тук . Знам, всяко начало е трудно, но убеждавам хората, че това е бъдещето, тяхното бъдеще.

Не съм се отказал и от идеите, които имах за създаване на различни туристически атракции. Става въпрос за изграждане на ритуална зала в естествена пещера в скалите над селото, изграждане на къмпинг, захранен с ток и вода, както и на скаутски лагер. За реализацията им отново ще разчитаме изключително на подкрепа на Общината, за кандидатстване по европейски проекти.

Прочетете също:

Задържаха извършител на кражба на златни накити за 8000 лева

По искане на Районна прокуратура   – Плевен, Районен съд –  Плевен  задържа  под стража  Ю.А. ...