Акценти
Начало / Общество / Вече пети ден Горталово е без телефони

Вече пети ден Горталово е без телефони

Пламен Петков, кметски наместник на село Горталово

От 7 януари всички стационарни телефони в Горталово са замлъкнали. Причината е авария, предизвикана най-вероятно от просмукване на влага след обилния снеговалеж. От БТК  са обещали аварията да бъде отстранена най-късно до 10 януари, но и днес, 11 януари, нито един телефон в Горталово не работи.Това не би било чак такава драма, ако можеха да се ползват мобилни апарати. Но в селото те нямат покритие. Ето защо кметският наместник Пламен Петков  потърси съдействие от медиите за решаване на проблема.

„Ако въпросът  беше само в тази авария, може би щяхме да приемем по-спокойно нещата, но реално проблемите със стационарните телефони започнаха още през ноември миналата година, когато беше извършена цифровизация на мрежата в селото”, поясни Пламен Петков.

Вярно е, вече няма дуплекси, всички апарати са подменени с нови, но какво от това, като мълчат, възмущават се горталовчани.

„Вече изобщо не можем да разчитаме на тях – един ден работят, два – не, разказва Латинка Иванова, секретар на местното читалище. – Имаме компютри, които хората ползват, за да се свързват чрез интернет с децата си в чужбина, но сега и този начин за връзка е невъзможен”, допълва тя.

За вярване или не, но телефонът в пощенския клон в селото не работи от 18 ноември миналата година. „В Пощата работя вече 14 години, такова чудо не е било никога, възмущава се Марияна Христова. – Всеки ден звъня от домашния си телефон, когато той работи, или ангажирам близките си от Плевен да звънят в БТК, за да се реши проблемът. Откакто се извърши цифровизацията служебният телефон не ми върши никаква работа, защото няма сигнал. А чрез него аз изпращам и приемам телеграфни записи, получавам съобщения за срокове за изпращане на различни документи. А и хората са свикнали да ме търсят, защо при мен се плащат сметките за ток, вода.”

Сега ролята на телефонист е поел изцяло кметският наместник, който с колата си излиза от селото и на място, където има покритие се обажда от личния си мобилен телефон. „Дали за да проведа мой служебен разговор, или за да се обадя на дъщерята на някой възрастен човек, за да я успокоя, че той е добре”, казва Пламен Петков.

Заради замлъкналите телефони за близо 150-те  възрастни жители на Горталово кметът е единствената им връзка със света. И по-важно с лекар, ако има нужда. Защото в Горталово лекар идва само във вторник. Хората са много доволни от него, защото независимо от атмосферните условия всеки вторник е при тях. Но, не дай, Боже, да се наложи да викат лекар през останалото време, разчитат на кмета, GSM-а и колата му.

Преди три месеца 101 жители на Горталово правят подписка, която изпращат до трите мобилни оператори в страната с молба да бъде решен проблемът с осигуряване на мрежово покритие. От един мобилен оператор отказват поради липса на средства, а от друг – не се ангажират със срок за изграждане на необходимите съоръжения, което е елегантен отказ, според Пламен Петков. От третия мобилен оператор отговор изобщо няма.

Екипът на БТК очакваше да отстрани аварията до края на деня

На тръгване от Горталово видяхме екип на БТК, който работеше за отстраняване на аварията. Техниците обясниха, че вече са локализирали участъка, създал проблема и се надяваха до края на деня телефоните в Горталово да заработят.

Надяваме се да не е само за ден и после отново да замлъкнат.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...