Начало / Общество / 30 човека се канят да съдят работодател заради забавени заплати

30 човека се канят да съдят работодател заради забавени заплати

30 работници на фирма в Плевен се обърнаха за съдействие към медиите с един основен проблем – забавяне на заплатите им. При това се оказа, че въпросната фирма заради същото нарушение е проверявана и санкционирана многократно през последните няколко години от Инспекцията по труда.

Фирмата е започнала дейност през 2007 год. и в началото проблеми не е имало, разказват работниците. Всичко започнало през 2010 год. отново със забавяне на трудовите възнаграждения като междувременно работодателят изплащал частично по 50 до 100 лв., и то за належащи нужди на хората. В това време производството не спирало, а шефът на фирмата все отлагал заплатите с обещание, че ще ги даде веднага след като клиентите му се разплатят с него.

Така – до месец април 2011 год., когато фирмата спира да осъществява дейност до месец ноември. Като вариант да се спасят, по тяхно желание работодателят изпратил работниците на трудовата борса. В това време много хора напуснаха, не издържаха да стоят без пари, допълват работниците. На напусналите, обаче, шефът не издължил заработените от хората пари.

През месец юни тази година старата история се повторила – работодателят спрял тока във фирмата заради липса на средства, освободил работниците и им казал, че когато получи чаканото плащане до 2-3 дни, ще им се обади да се върнат на работа.

След две седмици шефът привикал по единично хората в кабинета си и им обяснил, че ги освобождава по чл.327 точка 2 – за неизплатени заплати. Служителите се поинтересували за какво точно става дума и се оказало, че по този член може те да поискат да ги освободят от работа, това не става по желание на работодателя, разказаха ощетените.

Така от август до момента хората не работят. Който е имал платена отпуска – първо взел нея, след това всеки се е регистрирал в Бюрото по труда. Средно по 1 000 лв. на човек дължи работодателят на всеки от служителите си.

След като изчакват няколко месеца, работниците са решени да защитят правата си и на 17 септември подават жалба в Инспекцията по труда в Плевен. В момента събират документи и се организират да наемат частен адвокат, който да защити в съда претенциите им срещу работодателя.

Хората разказаха и че миналата година бивша работничка, която също е напуснала и не е получила забавените си заплати и невнесени осигуровки, е успяла да осъди шефа на фирмата. Решение има, и то преди година, но до ден днешен то не е изпълнено от работодателя. Сега жената планира да се присъедини към останалите и заедно с тях да води дело.

За уточняване на информацията от работниците, потърсихме за подробности и директора на плевенската Дирекция Инспекция по труда Владислав Николов. Оказва се, че нередности действително са констатирани, и то многократно. Но по реда им.

С протокол от първата извършена проверка още на 13 декември 2010 год. инспекторите от Инспекция по труда констатират забавено изплащане на трудовите възнаграждения на работещите във фирмата за месеците август, септември и октомври 2010 год. Дадени са предписания за изплащане на сумите със срок до 20 януари 2011 год. След изтичане на срока е направена последваща проверка и са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение за неизпълнени задължителни предписания, което значи, че дължимите заплати не са изплатени в указания срок.

Следващата проверка във фирмата е извършена на 1 март 2011 год. като констатацията е същата – забавено изплащане на трудовите възнаграждения. В издаденото предписание е указано, че в срок до 11 април 2011 год. хората трябва да получат забавените си за месеците ноември и декември 2010 год. и  януари 2011 год. заплати. С последваща проверка е установено неизпълнение на предписаното в срок и са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение – за неизпълнени предписания.

От месец април до месец ноември 2011 год. работодателят е декларирал, че фирмата не осъществява дейност.

На 21 февруари 2012 год. е извършена поредна проверка на едноличния търговец, този път с инспекторите от Инспекцията по труда са и представители на НАП. Констатирани са общо 8 нарушения и са дадени 8 предписания. Не са съставяни актове.

На 6 юни тази година е извършена проверка по повод постъпило искане в Дирекция Инспекция по труда Плевен. От резултатите става ясно, че е забавено изплащането на трудовите възнаграждения на работещите във фирмата за месеците януари, февруари, март, април, май, юни 2011 год. и април 2012 год. Дадени са общо 7 предписания със срок за изпълнение 29 юни 2012 год.

Последната от множеството проверки е на 27 юли, а у становеното не е изненада за никой – предписанията за изплащане на забавените заплати не са изпълнени, за което са съставени 6 акта.

По постъпило искане от бившите работещи във фирмата относно забавено изплащане на трудови възнаграждения за месеците юни, юли и август 2012 год. предстои поредна, и за момента последна, проверка.

Скоро ще стане ясно и какви са резултатите от нея.

Прочетете също:

Оформят дървесните корони в района на новоремонтираната пешеходна зона

Днес ще бъде извършено оформяне на короните на чинарите с кубични форми на територията на ...