Акценти
Начало / Здравеопазване / Осем стоматолози в Плевенско ще поставят безплатни силанти

Осем стоматолози в Плевенско ще поставят безплатни силанти

Осем са стоматолозите, които ще поставят тази година безплатни силанти на зъбите на децата в Плевенска област. Силантите са специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те предпазват децата от развиването на кариеси, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Миналата година със силанти са защитени зъбите на 102 деца от 6 до 9 години, но тогава работеха само четирима специалисти. Сега в кампанията, която е в рамките на месеците октомври и ноември, към плевенските се включват и стоматолози от общините Червен бряг, Левски и Белене. Силанти на детските зъби ще поставят д-р Николай Стоянов, д-р Ваня Герганова, д-р Петя Попова, д-р Пламен Гендов, д-р Румяна Герганова, д-р Людмила Костова, д-р Мария Хаджидосева и д-р Галин Грозданов. Координаторът на Национална кампания за безплатно поставяне на силанти в Плевенско д-р Николай Стоянов уточни, че е много важно силантите да се поставят върху детски зъби, които са здрави, защото само така ще има ефект.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца е на Министерството на здравеопазването и ще продължи до 2014 г. По нея за силанизирането на първите постоянни зъби на децата са предвидени 1.3 млн. лв. като разчетите са всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца в страната.

Заради лошата профилактика, специалистите отчитат като трагично състоянието на детските зъби. В това отношение и малчуганите в Плевенско не правят изключение.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...