Начало / Култура / 3 200 лева събра благотворителна изложба в помощ на незрящи деца

3 200 лева събра благотворителна изложба в помощ на незрящи деца

Благотворителната изложба под наслов „Деца помагат на деца“, която беше открита снощи в арт залата на хотел „Ростов” в Плевен по инициатива на Лайънс клуб Плевен Огледало, събра 3 200 лева в помощ на незрящи деца и деца на незрящи родители от областите Плевен и Враца. Картините, участващи в изложбата, са дарени от талантливите деца от Арт школа „Таланти“ в Плевен.

Част от събраната сумата беше предоставена на плевенската виолончелистка Десислава Мирчева. От много години момичето лекува зрението си в чужбина. Направените досега скъпи процедури и операции в руски клиники са подобрили състоянието й и тя е заменила очилата с  22  диоптъра с по-малък. Пет години Деси е дете на „Българската Коледа”, което е шанс за нея да продължи лечението си. Но през миналата година се появява глаукома, която връща Деси отново в битката. Заключението на руските специалисти е, че са необходими четири курса електростимулации. Сега на Деси предстои четвъртият курс, който ще се проведе в клиника в Нови сад, Сърбия. Необходимата сума, за да замине Деси на 4 ноември в сръбската клиника, е 3 000 лв. Преди благотворителната вечер тя имаше по сметката си 1 700 лв. С дарената сума от 1 300 лв., събрана от продажба на картини и от дарителската кутия, Деси ще продължи лечението си, за да може отново да вижда и да продължи обучението си в Консерваторията и кариерата си на виолончелистка.

С останалите средства бяха покрити разходите, които дамите от Лайънс клуб Плевен Огледало са направили за закупуване на учебни помагала на незрящи деца и деца на незрящи родители. Нашите деца имаха един прекрасен първи учебен ден благодарение на помагалата, които дарихте, каза представител на Съюза на слепите в Плевен. Благодарност получиха и всички дарители от инициативата „Деца помагат на деца”.

„Всички деца с голяма любов и желание се включиха в каузата на Лайънс клуб Огледало. Когато едно дете рисува в помощ на друго дете, то влага всичко в картината си. И на платната се вижда колко много любов и светлина има”, каза Ралица Петрова, ръководител на арт школа „Таланти”, в отговор на получените благодарности.

Специален гост на благотворителната вечер беше Теодора Бориславова– незрящо 19-годишно момиче от Плевен, което сподели как преминава един неин ден. В момента момичето учи във Великотърновския университет, специалност „Педагогика на обучението по музика”. Теодора разказа как желанието й да се занимава с пеене се сблъсква с голямата трудност, че винаги трябва да има придружител. „Повечето хора не са наясно как трябва да се държат с един незрящ. Затова е трудно в Плевен, а и в други градове в страната, да се използва белият бастун”, сподели тя. Проблеми среща и в образованието си, поради липса на специални учебници за незрящи и подготвени преподаватели да работят с такива деца. Мечтата на Теодора е да стане учител и да преподава не само на незрящи деца.

Повече грижа за незрящите деца пожела Мариета Павлова, чарт президент на Лайънс клуб Плевен Огледало. От името на клуба тя поднесе подаръци на малките художници в знак на благодарност за подкрепата, която младите таланти оказаха на тяхната благотворителна кауза. „Трудно се изразява с думи това, което дарихте с вашите добри сърца и талант”, каза Мариета Павлова.

Специални благодарности тя изказа на фотографа Любомир Иванов, предоставил безусловно свои фотоси за благотворителната кауза.  Както и на Васил Антонов, отворил арт залата на хотел „Ростов” безвъзмездно, за да бъде представена изложбата.

Тя ще остане отворена за посещение и днес. Всеки, който проявява интерес и иска да подкрепи благотворителната инициатива, ще може да го направи.

 

Прочетете също:

Започна подаването на заявления за прием след 7 клас

От днес завършилите 7 клас ученици могат да подават заявление за участие в първи етап ...