Акценти
Начало / Образование / Повече първокласници тази година в Община Плевен

Повече първокласници тази година в Община Плевен

1 235 са записаните ученици за първи клас в Община Плевен до края на месец юли. Те са със 70 повече от миналогодишните първокласници и очакваме до началото на учебната година броят им да се увеличи още. Това съобщи за infopleven Елисавета Сергеева, старши експерт по начално образование в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Общо в областта записаните до края на юли първокласници са  2 261, за сравнение на 15 септември миналата година броят им е бил 2 301. Но тази разлика от 40 деца със сигурност ще бъде стопена, подчерта Сергеева.

Друга община, в която има увеличение на първокласниците е Левски. Досега там са записани 152 деца, с 10 повече в сравнение с мината учебна година. В останалите девет общини има намаление, като най-малко са първолаците в общините Пордим и Никопол. Очакваме обаче в тези две общини до началото на учебната година да достигнат миналогодишната бройка, каза Елисавета Сергеева. По думите й, това е почти сигурно за Никопол където има средищно училище и тепърва предстои записването на учениците от селата.

В целодневна форма на обучение през тази година ще бъдат обхванати 84.52 на сто от първокласниците, а общо за учениците от началния курс процентът е 73.28.  Съгласно заповед на просветния министър всеки директор е длъжен да създаде условия за целодневно обучение на децата от 1 до 4 клас, като родителите сами избират ще посещава ли детето им занималня или не.

Общината отличник по обхват на началните ученици в целодневна форма на обучение е Белене. Там първокласниците и второкласниците са обхванати 100 процента, третокласниците – 97%, четвъртокласниците – 88%. На второ място се подрежда община Червен бряг с 96% обхват на първокласниците в целодневно обучение, а между 97 и 85 на сто от децата от втори до четвърти клас ще ходят на занималня. Най-зле в това отношение са в община Искър, където едва 45% от първолаците ще са обхванати от целодневно обучение, коментира Елисавета Сергеева. Подобно е положението и в останалите начални класове там.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...