Акценти
Начало / Образование / Заявления за явяване на задължителна матура през май са подали 2299 зрелостници

Заявления за явяване на задължителна матура през май са подали 2299 зрелостници

изпит

2299 са подадените в Плевенска област заявления за явяване на задължителната матура по български език и език и литература през месец май. За втория задължителен зрелостен изпит, който е по избор на зрелостника, заявленията  са 2388.  Колко от зрелостници ще бъдат допуснати до държавните изпити, ще стане ясно след разглеждане на заявленията, обясни  Даниела Бачовска, председател на Регионалната комисия по организация и провеждане на държавни зрелостни изпити към Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Тази година най-голям брой дванадесетокласници са избрали биология и здравно образование за първи задължителен държавен изпит – 896. За разлика от последните две години, когато на първо място по предпочитание беше матурата по география и икономика. Тази година тя остава на второ място с подадени 787 заявления.  Матурата по английски език твърдо държи третото място, като заявления са подали 334 зрелостници. А най-малко отново са желаещите да се явят на матура по италиански език – само двама, колкото са били и миналата година.

На трета задължителна матура са изявили желание да се явят само 16 зрелостници. Тя не е задължителна и завършващите сами избират предмета, по който ще я държат, уточни Бачовска.

И тази година държавният  изпит по български език ще е на 21 май, а втората задължителна матура – на 23 май.   Датата за провеждане на третия зрелостен изпит ще бъде обявена допълнително.

Матурите ще започват в 8 часа и ще продължат четири астрономически часа. На сайта на образователното министерство е качена заповедта на министъра на образованието за организацията за държавните зрелостни изпити и там всеки може да намери интересуващата го информация за предстоящите матури, допълни Даниела Бачовска. Тя уточни още, че предстои със заповед на началника на Регионалния инспекторат по образованието да бъдат определени и училищата гнезда в област Плевен, в които ще се проведат задължителните зрелостни изпити.

 

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...