Начало / Общество / 200 деца чакат осиновители

200 деца чакат осиновители

През миналата година броят на децата, вписани в Регистъра за осиновяване в област Плевен, е 201. Причината за този сравнително голям брой деца за осиновяване е, че близо 70 процента от тях са с увреждания и деца на възраст над 7 години, за които няма проявен интерес от осиновители, коментира Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално осигуряване” – Плевен. Анализът на предпочитанията на българските кандидат-осиновители показва, че те проявяват интерес предимно към деца до 3-годишна възраст, като превес в предпочитанията има към момиченцата.

През миналата година са осиновени 50 деца от български семейства и 39 – в чужбина, така нареченото международно осиновяване. Общият брой на осиновените деца през миналата година е малко по-голям в сравнение с предходната 2011 г., обясни Хорозова.

През миналата година в Регионална дирекция „Социално подпомагане” са утвърдени 69 приемни семейства, в които са настанени 65 деца. Спрямо 2011 г. увеличението на приемните семейства е значително, подчерта Вацка Хорозова. Тя подкрепи това с цифри, посочвайки, че в края на 2011 г. приемните семейства в региона са били 24. В момента в Регионалната дирекция се обработват документите на още 13 кандидати за приемни родители, които до края на месец февруари ще бъдат вписани в регистъра и така броят на приемните семейства вече ще е 82. Основната причината приемните семейства да са повече от настанените деца отново е в правото на приемния родител да избира възрастта на приетото за отглеждане дете „При първоначалното вписване всички кандидати за приемни родители бяха вписали възраст от 0 до 3 години и част от семействата останаха без настанени деца”, обясни Вацка Хорозова. Тези родители са получили правото да подадат документи за промяна на предварително посочената възраст на децата за настаняване, които отново трябва да бъдат разгледани от Комисията по приемна грижа. Според Вацка Хорозова  разписаното в закона право на приемните родители да определят възрастта на децата, които да бъдат настанени при тях, спъва процеса. „Би трябвало всеки приемен родител да има нагласата да приеме дете от 0 до 18 г. без условие”, каза Хорозова.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...