Начало / Спорт / 20 отбора ще се борят за Световната купа на нациите на мотопистата в Долна Митрополия

20 отбора ще се борят за Световната купа на нациите на мотопистата в Долна Митрополия

супермото-Долна-Митрополия

Представителните отбори на 20 нации ще се състезават на пистата по мотокрос в Долна Митрополия този уикенд (6 октомври), информират от Българската федерация по мотоциклетизъм. Те ще се борят за Световната купа на нациите, която е кулминацията в дисциплината Супермото от веригата Grand Prix Bulgaria 2013. Всеки отбор е представен от трима състезатели с мотоциклети кубатура 450сс. След квалификациите в събота ще отпаднат 4 отбора. В неделния ден ще има общо три манша, в които ще участват по двама състезатели от нация.

Програмата за събота включва тренировки и квалификационни маншове, а в неделя официалното откриване на състезанието е в 10:00. В края на състезателния ден на почетната стълбичка само един отбор ще има възможността да вдигне трофея на победителя, който носи името на г-н Франческо Зерби, дългогодишен президент на Международната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ).

Входът за публиката е свободен и двата дни.

Отборът на България е считан от много специалисти в света на Супермотото за фаворит тази година. Той включва уникална селекция от състезатели, показали досега на пистата в Долна Митрополия възможно най-добрите резултати. Публиката ще види Ангел Караньотов – четирикратен европейски шампион, петкратен републикански шампион по Супермото, който през 2009 спечели вицешампионска титла в Супермото на нациите. Ангел е носител и на рекорда на пистата, поставен през 2010 година, на 7 август – време на обиколка 1:22:227 с гуми Дънлоп.

Най-старият член на отбора е Александър Георгиев – европейски шампион и трикратен европейски шампион по Супермото, с общо три участия в Световната купа на нациите, бронзов медалист от изданието през 2008-ма и вицешампион през 2009. Рекорд на пистата – 1:22: 973

Третият участник за България е Мауно Хермюнен, световен шампион за 2013 в клас S1, световен вицешампион през 2012-та и трикратен победител в различни издания на Световния шампионат, проведени в Плевен (2010,2011 и 2012). Личен рекорд на пистата 1:22:722 с гуми Голдън тайър. Мауно Хермюнен е родом от Финландия, но от тази година избра да стане български гражданин и да участва в Световната купа на нациите от името на България.

Целта на Тийм България – Ангел, Александър и Мауно, е призово класиране в неделния ден, но нашият отбор има реалния шанс да детронира миналогодишния световен шампион – Италия, и да бъде новият носител на златните медали за 2013, смятат от Българската федерация по мотоциклетизъм.

 

 

Прочетете също:

Баскетболният Спартак трети в домакинския турнир

Спартак Плевен финишира на трето място в турнира, чийто домакин бе през  уикенда. В мача ...