Акценти
Начало / Икономика / Биопродукти представят плевенски пчелари на изложение в Румъния

Биопродукти представят плевенски пчелари на изложение в Румъния

DSCN2746 (1)Пчелни биопродукти представят плевенските пчелари Мирана и Веселин Илиеви на изложението в Слатина, Румъния, което се провежда от 3 до 5 октомври, научи infopleven. На форума присъстват над 20 фирми, производители на биологично продукти и зелени доставчици на услуги, от Плевен. Още толкова ще са участниците от регион Олт, Румъния.

Форумът е кулминацията на проекта „Разработване на регионална специфична социално-икономическа активност в трансграничния регион Плевен-Олт”, който е на стойност 1 350 101, 54 евро и се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния-България 2007-2013 г. Водещ партньор по проекта е Областна администрация Олт.

Семейство Илиеви ще демонстрира и натурална козметика, в която съчетават пчелни продукти, билки и етерични масла, както и хранителни добавки. Високото качество на продуктите им е многократно доказано от лабораторните анализи, както и от многобройните отличия, които печелят на всички изложения, в които участват. „И двамата със съпруга ми сме инженер-химици и това ни показва колко много трябва да бягаме от химията. Всякакъв опит да влязат хората в директен контакт производител-консуматор е само предмет на поздравления. Това е чудесен вариант ние да покажем продуктите, които произвеждаме, както и да демонстрираме алтернатива за друг тип живот. На всички изложения, в които участваме, ние предлагаме нашето разбиране за по-качествен живот”, сподели Мирана Илиева.

Тя призна, че тръгва със скромни очаквания за изложението, а мотото й е:  „Направи каквото трябва, пък да става каквото ще.” Винаги е отворена към новото и към другите. Основната цел на плевенските пчелари е да осъществят контакт с румънски производители на оборудване за пчеларската промишленост, тъй като то е на много високо ниво. „Предстои ни модернизация на производствения процес за добиването на пчелните продукти и сме се ориентирали към техни машини. Тук са ми много сериозни очакванията”, сподели Илиева. Според нея българо-румънското изложение има перспектива като проект, а това е най-важното. Един път човек може да отиде на едно място, но ако продължи и създаде традиция, вече се получава нещо по-сериозно, коментира тя.

Пчеларите очакват и да популяризират своите продукти и начина си на живот. „Правим хранителни добавки, които помагат на човешкия организъм да повиши ефективността си, тъй като знаем всички ,че човекът е една съвършена самоизцелителна система. Само че със задружни усилия съвременната цивилизация подтиска тези възможности. Ние се опитваме да ги отключим. Самите ние живеем по този начин, дълбоко сме убедени в тази пътека, която сме поели. Търсим контакти със сродни наши души. Горим в тази си дейност”, призна тя.

През последните години все повече хора се обръщат към екопродуктите, сочат наблюденията на пчеларите. Все повече са и младите, които са убедени, че трябва да търсят качествена храна. „Това много, много ме радва. А България е рай за тези прекрасни екопродукти. Природата ни е изсипала всичко това в България, а ние трябва да се научим да го ползваме. Най-хубавото е, че младите хора са водещите в тази насока. Слава Богу, че и възрастните узряват за това. Най-сериозният ми успех в живота е, че аз научих моите деца да живеят природосъобразно, защото те бяха най-предубедените от всички около мен за качеството на продуктите ни. И днес вече не се лекуваме почти с нищо друго, освен с нашите продукти”, сподели част от философията си Илиева.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...