Акценти
Начало / Култура / Самоук библиотекар прави в читалище „Съгласие” най-добре уредената библиотека в страната

Самоук библиотекар прави в читалище „Съгласие” най-добре уредената библиотека в страната

проф. Мария Младенова

Плевенският библиотекар Петър Ненков е един от първите в страната, който, макар и самоук,  изгражда професионализъм на основите на европейските стандарти и превръща библиотеката на читалище „Съгласие” в най-добре уреданата в България в продължение на 50 години. Това стана ясно от доклада на проф. Мария Младенова  от Университета по библиотекознание и  информацонни технологии – София, посветен на делото на Петър Ненков. Проф. Младенова участва като консултант на научната конференция „Петър Ненков – новатор в библиотечното дело в България и библиотекар с международно признание”, организирана от читалище „Съгласие” със съдействието на Община Плевен.

Петър Ненков е от първите преподаватели по библиотечно дело в България., който пренася европейския опит в тази дейност. А през 1910 г. е първият участник от библиотечните среди в Блгария в межуднароден когрес по библиотеко- и библиографски знания в Брюксел, организиран от Межуднародния библиографски институт.

Много сериозен принос към историята на българското библиотекознание ще бъде проучването на богатата кореспонденцията, която Ненков е водил с Брюксел, каза проф. Младенова.

В научната конференция днес участваха библиотечни специалисти и читалищни дейци, които представиха в доклади различни страни от богатия професионален път на модерния европейски инстелектуалец Петър Ненков, който е дарил цялата си богата лична библиотека на читалище „Съгласие”.

Изложба във фоайето на читалище „Съгласие”  представя в снимки и документи дейността на Петър ненков.

С научния форум най-старото читалище в Плевен откри новия си творчески сезон, през който ще отбележи 145 години от създаването си.

научна конференция - Петър Ненков

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...