Начало / Култура / Съвместни културни събития предложиха от посолството на Китай на среща с кмета Спартански

Съвместни културни събития предложиха от посолството на Китай на среща с кмета Спартански

Кметът на Община Плевен Георг Спартански се срещна днес с представителите на Посолството на Китай у нас – Гуан Син – културен съветник, Чън Дзъя – временен началник на Търговския отдел, и Дай Ин – аташе по въпросите на културата. Дипломатите посетиха Плевен по повод награждаване на талантливите деца от школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева за участието им в конкурс  за рисунки в Китай.

Основна тема на разговорите бяха бъдещи проекти в сферата на културата на Посолството на Китай, които след София могат да се реализират и в Плевен. Сред тях са Фестивалът на Драконовите лодки, който ще се проведе в Панчарево през м. юни. Същия месец участниците във Фестивала могат да гостуват в града ни с културна програма, съчетана с демонстрации на китайска кухня, чайни церемонии и арт базар, представящ традиционни източни занаяти. В края на м. юни Китайското посолство предвижда да проведе Форум на музеи от Китай и България, идеята е да бъде поканен за участие и Регионалният исторически музей – Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната ни. Друго предложение е да се организират пленери на млади художници от побратимените с Плевен китайски градове Чинджоу и Чунцин с техни връстници от града ни. Подобен проект вече се осъществява с национално училище по изкуствата в Пловдив.

По време на посещението си в Плевен представителите на Посолството на Китай са провели среща и в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, където също са обсъдили  възможни съвместни културни проекти. След разговорите с Георг Спартански  те посетиха Регионалния исторически музей и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Текст и снимка: Община Плевен

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...