Акценти
Начало / Любопитно / 17 май – Световен ден на информационното общество

17 май – Световен ден на информационното общество

 

Световният ден на информационното общество има за цел да засилва връзките между отделните общества и икономики на страните посредством усъвършенствани възможности за комуникация и използване на дигитални технологии и интернет. Водещото е хората да бъдат добре осведомени и да познават всички възможности и ползи, които им открива световната мрежа.

Първоначално 17 май се е отбелязвал като Международен ден на телекомуникациите. През 1865 г. на тази дата в Париж се подписва Международна телеграфна конвенция, с която се основава Международният съюз на телекомуникациите.  От 1969 г. до 2006 г. 17 май се отбелязва като Ден на телекомуникациите и се празнува всяка година. Традицията е приета официално на Конференция на суверенната власт, проведена в Малага през 1973 г.

През ноември 2005 г. на Общо събрание, организирано под патронажа на ООН, насоката на основните идеи и принципи е променена, а празникът – преименуван на Световен ден на информационното общество.  Фокусът на вниманието се измества върху значението на комуникациите и достъпа до информация с помощта на модерните технологии.

Източник: интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...