Акценти
Начало / Култура / Голямата награда на биенале „Фодар“ ще пътува за Китай

Голямата награда на биенале „Фодар“ ще пътува за Китай

биенале фодар

Победителите в 9-ия международен фотофестивал биенале „Фодар“ бяха обявени тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков“. Над 420 творби от 43-ма автори от 21 държави бяха изложени в галерията. Организаторът на културния форум Антоан Божинов съобщи при откриването на изложбата с най-добрите работи, че над 1350 са били изпратените творби тази година от 135 автора от 38 държави. Сред снимките, намерили място в биеналето, бяха тези на автори от България, Италия, Бангладеш, Полша, Аржентина, Китай, Франция, Германия, Израел, Беларус, Русия, Румъния, Швеция, Швейцария, Турция, Словения, Сърбия и др.

биенале фодар
Божинов сподели, че до последно се е колебаел относно темата на тазгодишното биенале. Тя беше върху свободен цитат от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“ – „Няма по-голям порок от страха“. „Темата за страха е предизвикателство и много се колебаех за нея, но се получиха много интересни интерпретации“, обясни организаторът.

биенале фодар
Първа награда от деветото издание на „Фодар” журито присъди на Ронгуо Гао от Китай за неговите творби, озаглавени „Еднояйчни близнаци“.

биенале фодар победител
С награда в първи раздел бяха отличени двама автори – от Франция и от Словения, а отличието в трети раздел остана в България. Наградата за хуманистична фотография ще замине за Италия. Журито присъди и три дипломи в първи раздел – две за автори от Русия и една за творец от Бангладеш.

биенале фодар
В трети раздел диплома получи 21-годишната студентка по фотография Глория Бандерска от София. Тя беше и единствената, която получи наградата си лично. Глория се представи със своите творби, озаглавени „Четирилистна детелина“.

Глория Бандерска

биенале фодар

биенале фодар

биенале фодар

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...