Акценти
Начало / Здравеопазване / Ден на заекващите хора

Ден на заекващите хора

На 22 октомври се отбелязва Световния ден за информираност относно заекването. Целта е да се обърне внимание на усилията на общността на хората, които заекват, техните близки, говорните и други терапевти, да променят обществените нагласи относно заекването и да намалят негативните представи и дискриминацията, с които заекващите се сблъскват.

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население, като 20% от децата преминават през такъв етап в развитието си и при тях съществува сериозен риск от развитие на хронично заекване в зряла възраст.

1. Заекването не е причинено от срамежливост и/или тревожност, според специалисти от американската фондация The Stuttering Foundation of America. Проблемът може да възникне в ранно детство, училищна възраст и дори при възрастни и да изчезне внезапно. Има и хора, които заекват понякога и при определени обстоятелства. Въпреки, че причините за появата на говорния дефект не са свързани с психиката, заекването се отразява на способността на човека да се изразява лесно. Това от своя страна може да има негативни последствия върху индивида относно увереността му в комуникативните способности.

2. Проблемът със заекването може да бъде и наследствен. Изследвания сочат, че около 60% от заекващите имат роднина, който страда от същото.

3. Заекването може да се лекува. Ранната намеса, която често се фокусира върху свеждане до минимум на проблема, е доста ефективна. Методите за лечение са: дихателни упражнения, точков масаж, специализирани компютърни програми, авторски методи с индивидуална и групова практика. Информация за всички тези неща може да се намери в социалните мрежи и логопедичните центрове и организации в страната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...