Акценти
Начало / Култура / 14 паралелки отпаднаха след първото класиране

14 паралелки отпаднаха след първото класиране

14 паралелки с прием след 7 клас няма да бъдат сформирани, тъй като не събраха нужния брой ученици на първия етап от класирането. В 16 училища приемът е осъществен. В профилирани паралелки на СОУ-та, Математическата и Езиковата гимназия са приети 531 ученика, а в професионални паралелки – 382 ученика. Това научихме от Снежана Георгиева, председател на Областната комисия по приемане на ученици след завършен 7 клас към РИО – Плевен. Днес, 26 юни, следобяд  бяха изнесени резултатите от първия етап на класирането.

Най-висок бал  е достигнат в Математическата гимназия – 35.579,  а най-нисък е балът в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – 27.820. На второ място по бал е Езиковата гимназия, където максималният бал е 35.286. На трето място  по бал излиза СОУ „Д-р Петър Берон” в Червен бряг – 34.985. СОУ „Иван Вазов” в Плевен е на четвърто място с максимален бал 34.696, след него е ДФСГ „Интелект” – 33.768. Това е и професионалната гимназия, която е на първо място по бал сред всички останали професионални гимназии в областта.

Извън класацията са останали 38 деца, които не са могли да се класират  на позициите, които са посочили в заявленията си. Но те имат шанс да се класират при втория етап на класирането. Ако и тогава не успеят да влязат, ще могат след 11 юли да подадат нови заявления и да подреждат желания според останалите свободни места, уточни Снежана Георгиева.

Тази година в класирането са участвали 11 двойки близнаци. Всички от тях са приети, като някои от близнаците са в различни профили или специалности. Ако близнаците желаят да учат заедно, това може да стане, обясниха от РИО.

Приетите деца с хронични заболявания са три. Едното от тях е в ДФСГ „Интелект”, а другите две са в ПГ по електроника и химични технологии.

От утре учениците, които са класирани, следва да се запишат в училището, в което са приети. Срокът за записване след първото класиране е три дни. Учениците, които не са удовлетворени от позицията, която са заели при първото класиране, могат да подадат  заявление за участие във втория етап на класиране. Заявлението се подава в училището, в което са приети. При участието си във второто класиране учениците или запазват позицията си от първото класиране, или се придвижват на по-горна позиция. Подаването на заявления за участие във второто класиране става на 27,28 и 29 юни. Резултатите от втория етап на класирането ще бъдат изнесени най-късно до 3 юли.

Прочетете също:

Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от плевенската арт школа „Колорит” постигнаха бляскава  победа ...