Акценти
Начало / Образование / 125 години от отбеляза днес ПГЛВ „Ал. Стамболийски“ (видео, снимки)

125 години от отбеляза днес ПГЛВ „Ал. Стамболийски“ (видео, снимки)

ПГЛВ годишнина

С тържествен концерт отбеляза своята 125-а годишнина плевенската Професионална гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ днес. Честването започна с припомнянето на славната история на училището. Историческите справки сочат, че то е основано през 1890 г. и е първото специализирано учебно заведение за подготовка на кадри в областта на лозарството, овощарството и винарството. Идеята за откриване на учебното заведение принадлежи на тогавашния Плевенски Окръжен съвет, начело с Тодор Табаков. Така на 1.09.1890 г., под ръководството на директора Никола Емфеджиев, в Плевен се открива Българско окръжно практическо земеделско училище. Учениците припомниха още, че две години след основаването му, за нуждите на училището е построена винарска изба с капацитет 400 тона – най-голямата и модерно оборудвана за времето си на Балканския полуостров. През 1893 г. в нея се наливат и първите вина, като така се слага началото на първата в България енотека (колекция на произведени вина). През същата година училището издава  и свой собствен етикет, който е първият държавен етикет на вино в нашата страна. Не беше подминат и факта, че освен множеството награди, учебното заведение е дало на България и един министър-председател – Александър Стамболийски, трима министри на земеделието, трима академици, 28 професори и 14 научни работници.

ПГЛВ годишнина

Официални гости на събитието бяха Ралица Добрева, областен управител на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, кмет на община Плевен, народният представител Найден Зеленогорски, Дарин Ангелов, председател на Общински съвет – Плевен, Албена Тотева, началник на Регионален инспекторат по образованието – Плевен, проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив, доц. Румен Русалинов, представител на Стопанска академия „Д.А. Цанов“ – Свищов и много други представители на институции, бивши преподаватели и ученици в гимназията.

ПГЛВ годишнина

„Много е вълнуващо да застана днес на тази сцена, но удоволствието е истинско“, се обърна Бисерка Илиева към присъстващите. „Сигурна съм, че всички, които са учили и работили в това училище, носят в своето сърце не само спомена, но и силния дух и знанията, и професионализма, които им е дало то. Много от приятелства, които са създадени в ученическите години, остават за цял живот“, каза още тя.

ПГЛВ годишнина

По време на тържеството директорът на ПГЛВ „Александър Стамболийски“ получи множество поздравителни адреси, грамоти и  плакети, като знак за признателност за успешната работа на училището. Плакет и грамота за високи постижения училището получи от президента на Република България Росен Плевнелиев. Такива бяха връчени и от областния управител, кметът на Плевен, председателя на Общински съвет – Плевен, ректора на Аграрния университет в Пловдив и Регионален инспекторат – Плевен. Юбилеен плакет и поздравителен адрес ПГЛВ получи и от Министерството на земеделието и храните, както и от Министерството на образованието и науката.

ПГЛВ годишнина

За първи път бяха връчени почетни звания „заслужил деятел на ПГЛВ“. С него бяха удостоени ректорът на Аграрния университет проф. Греков, г-жа Снежанка Петрова – най-дългогодишният служител на гимназията, работещ и в момента в нея, Тодор Ангелов – ученик, преподавател и зам.-директор на ПГЛВ и д-р инж. Венцислав Славков, благодарение на когото са изградени два нови кабинета по агрозащита в училището.

ПГЛВ годишнина

ПГЛВ годишнина

 

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...