Начало / Общество / 100 години от Балканската война отбелязаха в Загражден

100 години от Балканската война отбелязаха в Загражден

Жителите на село Загражден отбелязаха 100 години от Балканската война с честване, организирано от местния пенсионерски клуб с председател Евгения Попова, със съдействието на кметството и читалището. Инициативата събра малки и големи в центъра на селото пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Енорийският свещеник отец Пламен Линков отслужи панихида в памет на 36-мата местни герои, дали живота си на фронта, след което потомците им поднесоха цветя и венци. Почетни гости на честването бяха двамата ветерани от Втората световна война – Велико Церянов и Иван Кръстев, които през пролетта на 2013 год. ще навършат юбилейните 90 години.

Честването продължи с тържествено събрание в пенсионерския клуб с литературна програма, представяне на доклад за Балканската война и кратка история на селото. Присъстващите пък си спомниха за разкази на техни близки, свързани с войните, и това как те са се отразили на семействата и бита им. Евгения Попова направи предложение всички заедно да започнат работа по съставянето на книга за Загражден, защото историята на селото е дълга и интересна и заслужава да се помни от потомците.

Паметникът в село Загражден е издигнат веднага след Балканската война в периода 1912 – 1913 год. Първоначално се е намирал в двора на старото училище, по-късно е преместен пред сградата на новопостроеното училище и накрая в центъра на селото, където се намира и днес, за да напомня на хората за героизма и саможертвата на техните предци. През годините са добавяни имената и на загиналите във войните, последвали Балканската.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...