Акценти
Начало / Здравеопазване / На благотворителен бал събират пари за дихателен апарат за деца

На благотворителен бал събират пари за дихателен апарат за деца

Община Плевен организира благотворителен бал за набиране на средства, нужни за закупуването на апарт за командно дишане за Клиниката по детски болести към Университетската болница. За инициативата обяви кметът на града проф. д-р Димитър Стойков пред журналисти в присъствието на доц. д-р Ваня Недкова, началник на Клиниката.

Над 3 000 деца от новородени до 18-годишни постъпват за лечение в звеното всяка година, те са от областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, съобщи доц. Недкова. Специалистите имат най-високо ниво на компетентност, затова и доверието към тях е толкова голямо. Има и интензивно отделение, което разполага с 8 легла.

През последните години Клиниката е кандидатствала три пъти в националната инициатива “Българската Коледа” като всеки път е получавала помощ. Така вече разполагат с 4 нови монитора, ехограф, кувьоз, дефибрилатор, нови апарати за електроенцефалограма и за елекромиограма. Единствено дихателният апарат е силно амортизиран, обясни доц. Недкова. А той е нужен за лечението на деца с тежки дихателни проблеми, с нарушено дишане, за малчуганите, които са в кома и такива с други тежки заболявания. Като цяло, делът на тези деца не е голям, но единствено включването към дихателен апарат може да им спаси живота.

Проучили сме офертите на различни фирми, доставчици на медицинска техника, най-модерният дихателен апарат струва 22 500 лв., допълни доц. Недкова. Такава е цената на хилядите спасени детски животи.

Благотворителният бал ще се състои на 12 декември от 19.00 часа в хотел “Ростов”. Кувертът е на цена 120 лв., но ще има и талони на различна стойност, които могат да се закупуват. Всички събрани средства след това ще постъпват по специална сметка и с тях ще бъде осигурен така нужният на малките пациенти от Клиниката по детски болести дихателен апарат.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...