Акценти
Начало / Общество / Млади астрономи показаха знания за Вселената

Млади астрономи показаха знания за Вселената

Младите астрономи от едноименния клуб в Начално училище “Христо Ботев” Плевен, с ръководител Анелия Савчева, представиха своите знания в Регионална библиотека “Христо Смирненски”. Те участваха във викторина със забавни въпроси като например как е възникнала Вселената, какво е материя и антиматерия, черни дупки и звезди и др. Децата чертаха звездни карти и сами изработиха постери, в които разказаха за откритията на Коперник, Джордано Бруно, Кеплер и други. За да се подготвят за следващото занятие, бъдещите учени взеха специализирана литература от Детския отдел на РБ “Христо Смирненски”.

Вече втора поредна година НУ “Христо Ботев” работи по Проект “УСПЕХ”. Поради големия интерес към предложените извънкласни дейности, през учебната 2012/2013 год. в училището отварят врати двадесет клуба, които са със седем повече от работещите през изминалата година. Областите на извънкласна и извънучилищна дейност, в които са включени учениците, са здравно образование, комуникативни умения на чужд език, умения за самостоятелно учене и събиране на информация, комуникативни умения на роден език, граждански компетентности, предприемачество, културни компетентности – изразяване на идеи, творчество, емоционално и естетическо съпреживяване чрез литература, музика и театър и дигитални компетентности.

Целите на училищното ръководство при реализиране на дейностите са свързани с развитие на уменията на учениците в областта на природоматематическите и хуманитарни науки, здравното образование, както и други ключови компетентности. С предложените занимания се осмисля свободното време на децата, включително през периода на ваканциите, развиват се личните и социални умения с цел ограничаване на проявите на агресивно поведение.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...