Начало / Общество / 10 центъра от семеен тип ще заработят в областта

10 центъра от семеен тип ще заработят в областта

Зам. областният управител Тошко Гетов откри днес работната среща, на която бяха разгледани социални проекти, във връзка с реализирането на основните приоритети на правителството в областта на подкрепата на децата и семействата, и участието на общините от областта в тях. По проект „Детство за всички”, в който са предвидени ефективни мерки за социализация и деинституционализация на деца с увреждания, ще бъдат изградени десет Центъра за настаняване от семеен тип – в община Левски – един, в община Плевен – шест, в община Пордим – два и в община Червен бряг – един. Три ще бъдат защитените жилища  в общините Долни Дъбник, Пордим и Червен бряг. По същия проект ще бъдат създадени и два Центъра за социална рехабилитация и интеграция, отчете по време на работната среща Вацка Хорозова, директор на РД “Социално подпомагане”- Плевен.

Проект „И аз имам семейство” е в пряка връзка с Проект „Детство за всички” и се изпълнява в цялата страна. На територията на област Плевен са сключени споразумения с Агенцията за социално подпомагане с четири общини – Плевен, Червен бряг, Никопол и Кнежа. Отбелязано беше, че договори с приемни родители ще могат да се сключват и с кандидати от всички общини. По този начин се осигурява заетост като приемни родители на безработни лица.

В област Плевен на етап сключване на договори по  проект “Социално включване” са общините Долни Дъбник и Кнежа. Депозирани са документи за кандидатстване от община Плевен. Проектът цели превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата, чрез инвестиции в ранното детско развитие.

На срещата беше представена и презентация на проекта “Приемна грижа”.

Прочетете също:

Работници на  „Паркстрой” ще засадят живите елхички и на граждани

Във връзка със запитвания на граждани къде могат да засадят живите си коледни елхички по ...