Акценти
Начало / Общество / Информационен център ще облекчава достъпа до евросредства

Информационен център ще облекчава достъпа до евросредства

Повече от месец в Плевен работи Областен информационен център (ОИЦ), чиято цел е популяризиране на възможностите за достъп до европейските финансови инструменти. На специална среща с медиите днес бяха представени услугите, които центърът ще предоставя.

Управителят на ОИЦ Плевен – Йонка Янакиева, подчерта, че тяхна приоритетна дейност е осигуряване на равен достъп до информация относно възможностите за кандидатстване на всички, които се интересуват от финансиране по Оперативните програми на ЕС. Дейността на ОИЦ е насочена  както към институции и неправителствени организации, така и към гражданите. Ще се предоставят информационни услуги, свързани с открити процедури по Оперативни програми, споделяне на добри практики, разпространение на безплатни информационни материали. Експертите на центъра ще оказват сътрудничество с управляващите органи и междинни звена на оперативните програми, както ще предоставят и информация , ще отговарят на конкретни запитвания, а там където компетенциите им се изчерпват, ще насочват питащите към други специализирани източници на информация.

В дейността на центъра са предвидени 66 информационни срещи и тематични събития във  всичките 11 общини в региона. През този месец са планирани срещи в Белене и Кнежа.

Част от работата на центъра е и издаването на месечен информационен бюлетин с актуална информация за отворени процедури по Оперативни програми.

На представянето на Областния информационен център присъства кметът проф. Димитър Стойков, който изтъкна, че спечелването на възможно повече европейски проекти е от особена важност в момента на икономическа криза и че Информационният център е най-голямата възможност за привличане на средства от ЕС. А Дикран Ованесян, ръководител на проекта за създаване на ОИЦ, допълни, че в момента страната има достъп до повече от 50 финансови инструменти на ЕС и центърът ще облекчи значително кандидатстването за тези средства.

Офисът на Областния информационен център  се намира на ул. „Дойран” 81 и работи от 8.30 до 17 часа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...