Начало / Общество / 10 кубика отпадъци извозват от сграда в Ралево, заради съмнение за замърсяване с пестициди

10 кубика отпадъци извозват от сграда в Ралево, заради съмнение за замърсяване с пестициди

От Община Плевен са възложили на оторизирана за това фирма да изрине отпадъците от порутен склад за пестициди в  село Ралево, след разчистването на който двама работници от временната заетост постъпиха за лечение в Клиниката по токсикология в Плевен. За случая информираха на последната сесия от групата на БНД – Обединена десница, които в декларация поискаха спешни действия по случая от кмета проф. Димитър Стойков.

Днес екологът на Община Плевен инж. Павлина Иванова съобщи, че във връзка с подадения сигнал е сформирана комисия с представители на отдели и дирекции на Община Плевен и на 21 август, в присъствието на кметския наместник на Ралево – Иван Мончев, е извършена проверка на място. При проверката не е установено наличието на препарати, нито на разпръснати чували около постройката, заяви инж. Иванова. Установено е, че в постройката има срутени стени, под които е трудно да се изследва какво има. Взетите пробри не показват наличието на отровни вещества, единствено има характерна миризма на пестициди, обясни екологът на Общината.

По искане на Община Плевен и след прокурорско нареждане от РИОСВ вземат проби от почвата  на 2, 4  и 6 метра от сградата в дълбочина до 10 см от повърхността. Пробите са изпратени в специализираната лаборатория в Русе, откъдето се чакат резултатите. Но неофициално  вече има информация, че пробите са отрицателни, съобщи инж. Иванова.

Въпреки това от Община Плевен са възложили на оторизирана  фирма да събере и извози около 10 кубика отпадъци от порутената постройка, които ще се решава дали да бъдат извозени до клетката за опасни отпадъци в депото край Севлиево или ще бъдат изгорени. Има вариант фирмата да ги балира и да ги депонира на своя площадка. Длъжни сме да вземем тези мерки, дори и да няма категорично доказателство за наличието на опасни отпадъци, обясни инж. Павлина Иванова на въпрос защо се налагат тези действия, след като пробите не показват наличие на пастициди.  До края на седмицата разчистването в порутения склад край Ралево трябва да бъде направено. Дотогава постройката ще остане забранена за достъп.

Инж. Иванова обясни, че постройката  край Ралево, която е общинска собственост,  не фигурира в списъка на складовете на територията на област Плевен, в които се съхраняват опасни препарати за растителна защита. Най-вероятно е пропусната, обясни тя.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...