Акценти
Начало / Общество / 10 декември – 141 години от освобождението на Плевен

10 декември – 141 години от освобождението на Плевен

Честито Освобождение, Плевен! На днешния 10 декември ще отбележим тържествено 141 години от паметния миг, накарал поетът да напише: „Плевен падна – ден велик”! Велик, не само защото  градът се отърсва от робството, а защото е отворен пътят към Свободата на България.

На 10 декември 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.). На тази дата Плевен отбелязва Деня на  признателност към загиналите за неговото освобождение и се почита годишнината от Плевенската епопея. Той се отбелязва по Решение на Общинския съвет от 1997 г. насам.

Тази година паметният ритуал ще започне в 11 часа на площад „Възраждане”. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите. След официалните слова пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец“ ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към подвига на героите от Плевенската епопея.

В 12.00 часа в залата на Драматичния театър „Иван Радоев“ ще започне празничният концерт с участието на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”.

Прочетете също:

Какво е псориазис и как да успокоим ковните лезии, които причинява

Повечето от нас са свикнали да асоциират кожните заболявания с тийнейджърското акне, което са имали ...