Акценти
Начало / Общество / „Мисли. Яж. Спаси” призовават и здравните специалисти

„Мисли. Яж. Спаси” призовават и здравните специалисти

Информационен материал са подготвили от Регионалната здравна инспекция в Плевен по повод 5 юни – Световният ден на околната среда, чието мото е „Мисли. Яж. Спаси”. Към материала са проявили интерес три училища в областта и множество детски градини.

Във връзка със Световния ден на околната среда в учебните и детските заведения са организирани и специални тържества. В материалите е представена идеята на инициативите тази година във връзка с мотото, обясни д-р Ирина Джикова от инспекцията. Дадени са и няколко основни препоръки за това как всеки един от нас би могъл да се включи в екологичната защита на околната среда. Така например хранителните отпадъци могат да намалеят като купуваме по-малко храна, като се съхранява тя по-добре, с редовно подреждане на хладилника, като не пазаруваме гладни, сервираме в по-малки количества, компостираме отпадъците или като даряваме храна на разкритата от 2012 год. в България хранителна банка.

Годишно в България се пропиляват 700 хил. тона храна. А производството на храна в световен мащаб заема 25% от обитаемата земя и е отговорно за 70% от изразходваната прясна вода, която употребяваме. Затова в Световния ден на околната среда всеки трябва да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...