Акценти
Начало / Общество / „Акцент” излиза тази вечер на сцената на фестивала „Катя Попова”

„Акцент” излиза тази вечер на сцената на фестивала „Катя Попова”

„Акцент” – единственият ансамбъл, записал участие в тазгодишното издание на Лауреатски дни „Катя Попова” , тази вечер ще се представи пред плевенската публика.

Перкусионният ансамбъл е една от емблемите на Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен. Създаден е през 1994 г. от Симеон Серафимов. Под негово ръководство и с активното съдействие на Августина Серафимова съставът осъществява стотици концерти в България. „Акцент” е носител на много отличия от национални и международни конкурси, между които са първите награди от „Млади музикални дарования” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „Музиката и земята” – София. Тази година печели Специална награда от XXI национален конкурс „Върбан Върбанов” – Бургас.

В програмата си тази вечер четиримата музиканти – Николай Иванов, Поля Петкова, Елена Дорошенко и Християн Христов, са включили разнообразни в жанрово отношение откъси от популярни произведения на Бизе,Прокофиев, Павасар, Палиев, Манчини.

В третата фестивална вечер са включени още изпълнения на тромпетиста Вит Отахал – Чехия в съпровод на Ваня Пешева – пиано. Те ще изпълнят Концерт за тромпет и оркестър на Арутонян в транскрипция за тромпет и пиано, а също „Аве Мария” на Шуберт и „Полетът на бръмбара” от Корсаков.

Чешкият тромпетист Вит Отахал е роден през 1987 г. През 2009 г. завършва Консерваторията в Бърно, специализира в Парижката консерватория по програмата “Erasmus”, а след това и в музикалната академия в Прага. Отахал е лауреат на множество престижни конкурси, като последното му отличие е от конкурс за интерпретация на духови инструменти  в Бърно през 2011 г., където печели Първо място и е абсолютен победител в категория „тромпет”.  Младият тромпетист  изнася концерти като солист с различни престижни оркестри, сред които и Оркестъра на чешките виртуози.

Ваня Пешева завършва музикалното училище в Плевен, в класа на изтъкнатата педагожка Елеонора Карамишева и Национална музикална академия в класовете по пиано на проф. Марина Капацинская и камерна музика при проф. Д. Козев и проф. Димо Димов. През 2000 г. получава покана да специализира в майсторския клас по интерпретация на проф. Карла Джудичи в Рим. В продължение на много години преподава пиано в Клавирна катедра, а в настоящия момент и клавирен съпровод в катедра Камерна музика на НМА „П. Владигеров“ – София.  През 2010 г. реализира и издава компактдиск „Клавирни сонати“ с произведения на Лудвиг ван Бетовен, Франц Шуберт и Сергей Рахманинов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...