Акценти
Начало / Култура / “Акцент” откри с концерт фестивала за маримба и ударни

“Акцент” откри с концерт фестивала за маримба и ударни

Едва ли би могло по по-подходящ начин да бъде открит в Плевен  международен форум за маримба и ударни инструменти от концерт на перкусионен ансамбъл „Акцент”. Емблематичният за НУИ „Панайот Пипков” ансамбъл изнесе снощи в зала „Катя Попова” концерт, който по категоричен начин доказа, че Плевен и Музикалното училище заслужават да бъдат домакини за втори път на музикалния фестивал. Това беше изтъкнато и в изпратеното приветствие на кмета проф. д-р Димитър Стойков, който е патрон на изявата.

Възпитаниците на Симеон Серафимов наситиха атмосферата с ритъм, с прекрасна музика, с настроение, чар и безспорен талант. Едно след друго звучаха произведения, станали неразделна част от имиджа на ансамбъла.

Кулминация на вечерта бяха изпълненията на тримата музиканти, които в рамките на фестивала ще проведат майсторски класове. Василена Серафимова омагьоса публиката с изпълнение на маракаси, после в захлас тя изслуша изпълнението на пиано на французина Тома Енко, а Свет Стоянов изтръгна невероятни звуци от маримбата. После Василена и Свет заедно с „Акцент” изпълниха  Китка народни ритми на Симеон Серафимов и Георги Обретенов, с която не веднъж  учениците на Серафимов са печелили отличия и сърцата на публиката.

Днешният втори ден на фестивала има наситена програма. В 10 часа в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” беше представянето на участниците в майсторските класове, а от 13.30 часа започна майсторският клас по джаз-импровизации на Тома Енко.  Довечера от 19 часа в зала „Катя Попова” ще започне концертът „Класика и джаз”  на Тома Енко и Василена Серафимова.

Вторият фестивал за маримба и ударни инструменти ще продължи до 12 юли с майсторски класове на Свет Стоянов и Василена Серафимова. В програмата са включени и още три концерта – на 10, 11 и 12 юли.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...