Акценти
Начало / Общество / Около 100 деца в община Плевен очакват своите приемни родители

Около 100 деца в община Плевен очакват своите приемни родители

Близо 100 деца в община Плевен са подходящи за настаняване в приемни семейства. Това стана ясно днес при официалното представянето на проекта „И аз имам семейство” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът се реализира съвместно от Община Плевен и Агенцията за социално подпомагане. Целта на проекта е да подпомогне извеждането на деца от институции чрез създаване на устойчив модел на заместваща семейна грижа.

Реалният старт на проекта, който се реализира в цялата страна, е през септември миналата година, когато е започнало сформирането и обучението на екипите, които ще работят по изпълнението му. След официалното представяне на проекта започва и набирането на заявления от семейства, които желаят да станат приемни родители. Вече има подадени пет заявления от семейства, научихме от ръководителя на проекта за Плевен Габриела Мишева. Специално създаден екип от специалисти ще осъществява подбора и утвърждаването на кандидатите за приемни родители.

Желаещите да предлагат приемна гиража подават документи в Центъра за обслужване на гражданите в Плевен. Комисията по приемна грижа към Община Плевен, която ще заседава веднъж месечно, ще разглежда заявленията и ще утвърждава кандидатите за приемни родители. Когато заявлението е одобрено, кандидатите за приемни родители ще преминат задължителен тримесечен обучителен курс. След приключване на курса, социален работник изготвя доклад, с който препоръчва вписването на семейството в регистъра на приемните родители, а самото вписване в регистъра се извършва от директора на дирекция „Социално подпомагане”. Социален работник, след като отчете уменията, предпхочитанията и опита на вписаните в регистъра кандидати, ще насочва дете към сътветното приемно семейство. Засега има ограничение приемни родители да се грижат за не повече от три деца.

Приемната грижа може да бъде професионална, за която се получава заплата. А може да бъде и доброволна, без възнаграждение. Всеки приемен родител обаче получава надбавки за приетото дете. Например за дете до 3-годишна възраст с увреждания професионален приемен родител получава 377 лв. основно възнаграждение, отделно за детето се полагат 260 лв. и с други предвидени в закона добавки общата месечна сума възлиза на 715 лв.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани съпътстващи услуги, които включват разкриване на шест центъра от семеен тип, в които се предвижда да бъдат настанени 84 деца. Този проект ще стартира през месец август. Предвижда се да бъде създаден и Регионален център за ранна интеграция на деца с увреждания на възраст от 0 до 7 години.

Срокът за реализация на проекта „И аз има семейство” е 26 месеца и той трябва да приключи до 31 октомври 2013 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...