Акценти
Начало / Култура / Яна Дешкова и Иво Върбанов свирят „100% Брамс” на плевенска сцена

Яна Дешкова и Иво Върбанов свирят „100% Брамс” на плевенска сцена

Плевенската публика ще има удоволствието да се наслади на неповторимия стил на големия немски композитор в концерта „100% Брамс”.

В камерния концерт на 19 феврурари талантливата плевенска възпитаничка Яна Дешкова – цигулка и виртуозният пианист Иво Върбанов ще изпълнят Соната за цигулка и пиано в сол мажор, опус 78 и Соната за цигулка и пиано в ла мажор, опус 100.

Концертът в Плевен е част от цикъл от седем концертни програми с най-ярки творби от камерното творчество на Брамс, които освен в Плевен се представят още в София и Пловдив. Идеята за проекта е на пианиста Иво Върбанов, който го реализира със свои приятели и колеги от младото поколение български и чуждестранни  изпълнители. Всички те са с редица участия на престижни международни сцени, а повечето от българските музиканти живеят и работят в чужбина и рядко свирят пред българска публика.

Цигуларката Яна Дешкова е родена в Плевен и учи цигулка при известната педагожка Благородна Танева. Носител е наспециалната награда от националния конкурс „Светослав Обретенов”. Талантливата млада музикантка има множество концерти, участия във фестивали, записи, национални и международни конкурси. Дешкова е носител на първа награда от конкурсите „Рудолф Липицер” и „Панчо Владигеров”, както и на две втори награди от конкурса Ифра Нийман. Яна Дешкова завършва висшето си образование при прочутия педагог в Лондон, след което завършва с отличие соловия клас на проф. Минчо Минчев в Есен, Германия. Като участник в квартет „Пиеро” учи камерна музика в клас на световно известните музиканти от квартет „Мелос” в Щутгарт. Посещава редица майсторски класове и творчески срещи със сър Колин Дейвис, Пинкас Цукерман, Садао Харада от струнен квартет „Токио”, Андреас Райнер от квартет „Розамунде” и др. Яна Дешкова има записи в Българското национално радио, RAI 3, Класик ФМ радио и Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт. От септември 2004 г. тя е първи концертмайстор на Симфоничен оркестър в Алборг, Дания. Яна е съосновател на „Квинтилиян квартет”, с който през май 2012 започна представяне на цикъл с всички струнни квартети на Бетовен.

Пианистът Иво Върбанов следва пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита Ароновски и Франк Уибо в Кралската академия за музика. Иво Върбано заедно със Сеели Тойвио печели първа и специална награда от ХХV Международен музикален конкурс за камерна музика във Финале Лигуре, Италия през 1998 г. Първият му компактдиск с творби за пиано от Мусоргски получава отлични отзиви. Вторият му компактдиск с Сеели Тойвио, издаден през 2004 г.,  е световната премиера на творби за виолончело и пиано от Илдебрандо Пицети. През 2001 г. Върбанов, заедно с Михаил Дреновски – пиано, Христо Йоцов и Ети Кукудов – перкусии, създава „Воланд квартет” за две пиана и ансамбъл от ударниза изпълнение на съвременна музика. През декември 2006 г. квартетът реализира първия си компактдиск с творби от Бела Барток, Александър Артюнян, Георги Арнаудов, Христо Йоцов и Йежи Бауер. Изпълнения на Иво Върбанов са излъчвани от Българското национално радио, ВВС Radio, RAI 3, Класик ФМ +, БНТ, bTV. Изявите му включват концерти, рецитали и изпълнения на камерна музика в България, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Словакия, Германия, Холандия, Полша, Русия, Турция и САЩ. Иво Върбанов е носител на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2001 г. му бе присъдена наградата „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.

Концертът на Яна Дешкова и Иво Върбанов ще бъде на 19 февруари, вторник, от 19 часа в зала „Катя Попова”. В сряда двамата ще свирят в камерна зала България”, а на следващата вечер са на сцената на Студио 5 в НДК.

Целта на проекта на Иво Върбанов е да се възобнови традицията и високото ниво на камерните концерти в България и то чрез Брамсовата музика, която е сред върховите постижения в жанра.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...