Акценти
Начало / Спорт / Юбилейното издание на “Криле за всички” стартира на 8 септември

Юбилейното издание на “Криле за всички” стартира на 8 септември

Десетото юбилейно издание на Авиационния фестивал на леката, спортна и любителска авиация “Криле за всички” ще се проведе на летателна площадка Бохот-LM на 8 и 9 септември /събота и неделя/. То е посветено на 100-годишнината на военната ни авиация и е под патронажа на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Почитателите на авиацията ще могат да видят 15 делта планера, още толкова леки и ултра леки самолети, малко по-малко ще са и мотопарапланерите тази година. И техниката, и пилотите са лицензирани, всички сме хора, които се стремим да направим мечтите реалност, каза на среща с журналисти председателят на Авиационно Сдружение “Криле” о.р. майор Илиян Иванов. Той уточни, че са поканени гости от Румъния и Сърбия, очаква се евентуално и вертолет от Правец, ще присъстват представители на авиационните учебни центрове и собственици на летателни апарати от цялата страна. Предвидени са и състезания с мотоделтапланери и мотопарапланери, освен демонстративните и състезателни полети, всички желаещи ще имат възможност да почувстват магията на летенето  по време на мотивационните полети.

Целите на Авиационния фестивал “Криле за всички” са да популяризира  авиационната идея сред широката общественост, да представи възможностите за летателно обучение, любителско и професионално летене с леки въздухоплавателни средства; конструиране на въздухоплавателни средства; провеждане на състезание по правила на FAI и обсъждане проблемите в развитието на леката авиация в България.

По време на фестивала се отдава почит на неговия основател, подполковник доц.д-р инж. Емил Петров, загинал нелепо преди няколко години.

Инициативата се организира от Авиационно Сдружение “Криле” в партньорство с  ВВУБ “Георги Бенковски” Долна Митрополия, Военен Клуб Плевен, Община Плевен, Българската асоциация на леката авиация.

Домакини и съорганизатори на фестивала са и “SKY PARK” ООД и “ОЛИМПИЯ ЕЪР” ООД в лицето на Антон Георгиев и Валери Илиев, които превърнаха изоставената площадка на селскостопанската авиация в авиационен комплекс за лека, спортна и туристическа авиация “Скай парк” – летище Бохот-ЛМ.

Летателната площадка се намира на 15 километра от града, в землището на село Бохот, и разполага с 480 м асфалтова и 600 м грундова писта за летателни апарати до 5700 кг. Вече напълно е изградена инфраструктурата към него – хангари за машините, офиси, брифинг зали. Съоръжението е с европейска сертификация за полети и вече е нанесенж на световната карта с летищата по света. Тук работи и базата за ремонт и поддръжка на авиосредства от лека авиация.
Миналата година беше открито и училище за любители пилоти за туристическа и спортна авиация, 10 от които вече са обучени, а кандидати има още много. Идеята е училището да се разраства и след прелицензирането му догодина да започне подготовката и на пилоти на планери и евентуално на балони, което ще е уникално за България.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...